Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 18:55 - Размисли около второто заседание на 48-мия конгрес на БСП
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3295 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2013 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image       Лично аз не видях признаци за промяна в БСП от днешното заседание на 48-мия конгрес. Но, преди да хвърля поглед върху конгреса, ще се фокусирам върху нещо, което за мен лично е крайно възмутително и което нямах желание да коментирам, но то е достатъчно, за да взриви всеки човек, който има малко или много социални политически възгледи.

          Става въпрос за интервю на Георги Кадиев, кандидат за кмет на София от БСП, общински съветник в София понастоящем и член на Националния съвет на червените. Именно то провокира въобще да пиша за БСП сега, въпреки че моментът не е подходящ и не сега е времето.

          Интервюто с Георги Кадиев излезе в пресата под заглавие "Ако не плащаш парно, да ти спрат тока и водата" (
www.trud.bg/Article.asp). Възмутителни са следните неща:

          "Бях предложил общината да не предоставя услуги на граждани, които не си плащат парното. Може сметката да се обвърже, както е в други страни, с тази за ток, вода и като не платиш едното, не получаваш и останалите услуги."

            Най-лошото е, че това са думи именно на Георги Кадиев. Трябва да призная, че гласувах за него на изборите за кмет на София, тъй като разчитах, че той ще наблегне именно на социалният подход. Същото са очаквали и други хора, които са крайно възмутени от тези ултрадесни разсъждения и до голяма степен са разочаровани от Георги Кадиев.

            Неморално е това, което Кадиев казва. Не може ако не си платил парното да ти спрат тока и водата. след като не можеш посмъртно да се откажеш от Топлофикация. Ако тези ултрадесни и античовешки предложения се въведат, се  нарушава конституционните ни права, както и общочовешките права, сред които е достъпът до вода.Веднага някой ще ме контрира, че по този начин щяло да се прекрати използването на парно в ромските гета и то да не се плаща, тъй като чух и такова мнение. Тук отговарям, че болшинството софиянци имаме задължения към "Топлофикация". Аз не знам да има парно в гетата. Мисля, че подобни ултрадесни, античовешки предложения, да идват от името на член на Националния съвет на БСП, е много, бих казал, крайно лош сигнал.Още по-лошото е, че подобни античовешки предложения Георги Кадиев е имал още в началото на април 2009 г. (
www.bspsf.bg/georgikadiev.html):

           Предложените мерки са пълен отказ на услуги на граждани с просрочени сметки /сметки, неплатени над 60 дни/ към Топлофикация- София ЕАД, както следва:

            "1. Столична Община и районните кметства да оказват помощ на Топлофикация- София ЕАД да идентифицира недобросъвестни собственици и ползватели на имоти, за които не се заплаща топлинна енергия, когато те отказват да предоставят тази информация.

             2. Администрацията на Столична Община, районните кметства и общинските дружества да включат във вътрешните си правила задължение служителите да плащат редовно сметките си за топлинна енергия, като при закъснения над 2 месеца /просрочени сметки/ се предвидят административни наказания, касаещи получаваното допълнително материално стимулиране.

              3. Обслужването на граждани от администрация на Столична община и районните кметства да е обвързано с предоставянето на документ за платена топлинна енергия. Документът ще се издава на касите на Топлофикация- София ЕАД

             4. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут при плащане на всички видове местни данъци и такси, сред които данък върху недвижимите имоти, данък върху МПС, патентен данък, такса битови отпадъци, административни такси, такси технически услуги, издаване на скици, визи за проектиране и т.н.

             5. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут при издаване на всички видове разрешителни от страна на администрацията на Столична Община и районните кметства

            6. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут при регистрация на МПС или недвижим имот в данъчните регистри на Столична община.

            7. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут при издаване на документ за платени местни данъци и такси

             8. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут при постъпване на деца в детска градина, като информацията за задълженията се обновява на всеки 6 месеца

           9. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут при записване на деца във всякакви форми на читалищни курсове и занимания, като информацията за задълженията се обновява на всеки 6 месеца

          10. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут при участие в обществени поръчки, провеждани от Столична община. Документът се предоставя както от юридическото лице, така и от физическите лица, собственици и управители на съответните юридически лица

          11. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут за получаване на субсидирани карти на градския транспорт за гражданите на София

          12. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут за получаване на безплатни карти за градски транспорт на общински служители

          13. Документът за платена топлинна енергия да е задължителен атрибут при извършване на дарения в полза на Столична община или общински дружества".

          Най-малкото, разочаровани от Георги Кадиев, чията работа като общински съветник лично аз подкрепях с две ръце, защото той върши работа, ще бъдат хора, които до момента са му имали доверие. Според мен не прави чест на Георги Кадиев да отправя такива предложения, това е моето мнение и аз отсега нататък не мога да дам подкрепа и да имам доверие към някой, който не защитава обикновените, бедни софиянци. Колко семейства се съдят или са осъдени от "Топлофикация" и на колко обикновени хора разпродадоха имуществото вече?- Питам аз.

         Нека хвърлим бегъл поглед към заседанието на 48-мия Конгрес на БСП. Не видях воля за промяна вътре в партията. Щеше да се покаже, че има такава воля,ако депутатските листи се редяха от самите членове на БСП, от низовите структури, а не от тесния кръг на Националния съвет. Това говори, че няма да има свежест в листите и вътрешнопартийна демокрация и свобода на избор. Лично аз не искам някой "отгоре" да спуска листите, а низовите структури, с гласуване, да редят листите. Именно тогава и само тогава в тях ще влезнат наистина хора, на които хората по места имат доверие, не "парашутисти" и хора в лобито на еди-кой си.

       Друго, за съжаление пак възмутително, е лозунгът "Мислете за малкия". Този "лозунг" ще довлече нови подигравки върху партията и върху редовите социалисти, огромната част от които са честни и читави хора. След изказването на Антон Кутев, че "Социализмът има нещо общо със СПИН", който взриви партията, идва ред на "Мислете за малкия". Много благодаря, но това изречение не е сериозно и носи двусмислено послание. Никой средностатистически български гражданин няма да вземе насериозно такова послание.

       Изводите от цялата тази история за мен са, че все повече БСП се отдалечава от промяната и от това да застане на страната на бедните, на обикновените българи. Все повече, за съжаление, донякъде, в листите на БСП влизат хора с нечовешки идеи, какъвто пример дадох в началото на текста. Все повече българи се чудят между кои партии да избират и все повече се обезверяват. За съжаление, колкото и да искам, не мога да участвам по какъвто и да било начин в кампания с комичен и будещ подигравки лозунг "Да подкрепим малкия". За мен  е срамно за партия с над 100 годишна история да ражда не комични, а циркаджийски лозунги.

автор: Жеко Димитров




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163027
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595