Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2013 11:02 - Отворено писмо до еврокомисар Вивиан Рединг
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2112 Коментари: 0 Гласове:
0



УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ    
УВАЖАЕМА Г-ЖО РЕДИНГ
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

     Поводът, по който се обръщаме към Вас, е да изкажем нашето дълбоко възмущение като свободни граждани на Република България и голямото европейско семейство от зачестяващите в последните месеци и дни опити от страна на изпълнителната власт в Република България да бъдат задушени в зародиш всякакви форми на протест и несъгласие с политиката, водена от управляващите. Нараства броят на  случаите, когато се създават всевъзможни формални пречки за осъществяване на законови форми на граждански протест. Като тъжна констатация можем да посочим и примери на ескалиращ полицейски произвол, упражняван спрямо протестиращи български граждани по различни каузи. В контекста на наближаващите парламентарни избори в РБ служители на различни служби на МВР по всякакъв начин се опитват да насаждат смут, страх от репресии, както и фриволно да боравят с личните данни на протестиращите. Не само това, на всеки граждански протест се изпращат снимачни екипи на МВР не толкова с цел превенция на престъпността и охрана на обществения ред, а по-скоро за документиране на лицата на активните протестиращи граждани  и неформалните граждански лидери.

    Ние не можем да бъдем безучастни към опитите на управляващите чрез използване на репресивния апарат на държавата да прекършат надигащото се гражданско общество в Република България. Тези похвати ни напомнят на едни години,към които не искаме да се връщаме повече.

    Ето и конкретния повод да се обърнем към Вас:

   На 11.02.2013 в 17:30 часа пред МВнР на Република България група български граждани изразихме своята гражданска позиция за незабавната оставка на министъра на външните работи на страната, г-н Николай Младенов поради това, че той направи дипломатически грешки, които превърнаха България в инструмент на чужди политики и потенциална мишена на международния тероризъм,най-вече той изложи страната ни на риск от пряко въвличане във войните в Близкия изток,с което се застрашава националната сигурност на страната.

   Поискахме незабавна оставка на г-н Николай Младенов за вредната за България цялостна външна политика, която води Министерството под негово ръководство.Около 20 души мирно изразихме своето искане за незабавна оставка на министъра на външните работи г-н Николай Младенов пред сградата на министерството, без да е имало, каквито и да било провокации, нарушаване на Обществения ред или на Закона за движение по пътищата.

   В момента, в който проявата приключваше и в който журналистите, отразяващи събитието си отидоха с изключение на Радио К2 и след като ние уведомихме присъстващите полицаи, че проявата е приключила, пристигнаха  още няколко леки автомобила на Министерство на вътрешните работи с многобройни служили на МВР. Служителите на МВР се отнесоха крайно грубо към нас, като поискаха  събраха  и задържаха документите за самоличност за около 10 минути на участниците във флашмоба и записаха личните данни на присъстващите с обяснението, че трябвало лицата да бъдат "установени".

       Преди пристигането на гореспоменатите леки автомобили на МВР нямаше негативно отношение  от страна на присъстващите  трима полицейски служители. Беше изчакан моментът да се разотидат медиите, за да бъде упражнен натиск върху изразяващите своята позиция български граждани.

      Служителите на МВР задържаха по крайно груб начин и без никаква провокация и причина от негова страна един от участниците във флашмоба без да дават подробности за какво го задържат.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

    Обръщаме се към Вас със следните настоятелни въпроси:

1. Защо бяха изпратени около 20 служители на МВР, без ние да сме нарушавали обществения ред или Закона за движение по пътищата и без да е имало никакви провокации от наша страна?

2. Защо бяха събрани документите за самоличност и записани личните данни на участниците в проявата, на какво основание, с каква цел и в кой информационен масив на МВР ще бъдат включени?

3. Защо служителите на МВР употребиха прекомерен натиск върху участниците в проявата след нейното приключване, от какво беше провокирано  и от кого беше наредено подобно отношение?

4. За нас буди недоумение пристигането на  снимачен екип на МВР, след като протестът беше приключил и хората се приготвяха да се разотиват.

5. Защо служителите на МВР бяха без задължителните полицейски значки?

6. Защо нито един от няколкото представящи се за различни началници не се представи поименно?

    7. От кои поделения на МВР, освен 01 РПУ бяха по-голямата част от присъстващите полицаи?
 
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ
УВАЖАЕМА Г-ЖО РЕДИНГ
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

    Наясно сме, че от г-н Цветан Цветанов по никакъв начин не можем да получим смислен и еднозначен отговор. Това си качество той е доказал нееднократно по време на своя мандат като министър на вътрешните работи  и вицепремиер на Република България. Ето защо категорично настояваме за неговата незабавна и безусловна оставка.

    Ние, български граждани, обединени във фейсбук-общност „Точка на кипене” категорично заявяваме, че няма да се поддадем на каквито и да било форми на репресия и опити за сплашване и ще продължаваме още по-убедено и настоятелно да отстояваме гражданските права и интереси.

    Всяко търпение си има граници, а нашето вече се изчерпва и тъй като вече сме  снели доверие от Изпълнителната власт в Република България, остава нашата вяра в институцията на Президента на страната, национално -отговорни народни представители и европейските институции.





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162340
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595