Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2016 08:59 - За неуредиците в учебните програми
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2045 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2016 09:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много се заговори напоследък за проблемите и неуредиците в учебните планове. Учители по география негодуват, че не им достигат часовете и трябва на практика, доколкото разбрах, да преподадат материал за 2 учебни години за една. Пишат се разни неща, че "История болгарская" може да отпадне от учебните планове по литература. Проблемът е в това, че в цялото учебно съдържание по литература от 1. до 12. клас са вкарали в учебниците съвременни напълно неизвестни автори и не достигат учебни часове. 
Според мен спокойно могат да отпаднат неразбираеми за учениците в 5.-6. клас като "Хамлет", "Ад", "Тартюф", "Илиада" и подобни. Трябва да вкарат Джек Лондон, Чарлз Дикенс, и задължително "Сърце" от Едмондо де Амичис.
От какъв зор трябва да учат и да се заемат учебни часове от нови автори и да останат тия неразбираеми "Ад", "Хамлет" и подобни?- по литература не съм имал оценка, по-малка от 6, но от тия Софокъл и подобни абсолютно нищо не съм запомнил. Ако някой ме пита какво се случва в споменатите, въобще нищо не си спомням- нито съм ги чел, нито имам нервите да чета такива отнесени глупости. Прекалено много автори са вкарани и наистина часовете по БЕЛ не достигат- за учебен час сме "взимали" по 2-3 произведения и автори. И от цялата тая каша ученикът дори и да учи, не запомня нищо
Да не говорим, че още в началния курс на образование- до 8. клас прекалено много са застъпени в учебните програми часовете по английски език- 5. клас- 4 часа английски, БЕЛ- български език и литература- 5 часа, т.е., на практика се изучава наравно родния един и чуждия. Добре, това не е ли ненормално?- В 4.5. клас още децата не са усвоили напълно писмовно родния си език, учат наравно на практика по брой часове и чужд? После се чудим защо нито могат да говорят граматически и пунктуационно правилно, нито пък да пишат грамотно.
За 6. клас- английски- 4 часа, БЕЛ-5 часа..
10. клас- чужд език- 6 часа, БЕЛ- 4 часа, история- 2 часа, география- 2 часа.
Така че става ясно, че първо се изучават чужди езици- задължителна подготовка, много повече часове от родния език. Именно те трябва да бъдат намалени драстично и да са не повече от 2 часа на седмица, за да достигнат часовете по литература учителите да могат да си преподадат материала и авторите, второ- часовете по история, особено в по-горните класове, са крайно недостатъчни с оглед огромното количество материал, който трябва да бъде преподаден. Учебниците по история именно в този горен курс- 9-12 класове- се пишат буквално от университетски преподаватели и материала, който учениците би трябвало да научат, наистина е много и не може да се преподаде пълностно в тези някакви си  два часа на седмица.
Като обръщам внимание на английски и чужд език, имам предвид ЗИП-овете, а не СИП-овете, които са по желание.
Така че първо- трябва да се ревизира учебното съдържание по литература и да бъдат изхвърлени от учебниците всички нови и неизвестни автори, които са набутани, да се направи преценка кои от чуждите да останат, защото наистина не може 5-6 клас да ги караш да учат "Илиада", "Ад" или подобни отнесени произведения, загубили отдавна актуалност и неразбираеми, второ, което е много важно- да се престане с това "интерпретативно съчинение" и учениците да зубрят някакви анализи, а сами да правят свой разбор на произведение. Всяко произведение- било то стихотворение, разказ или роман, всеки читател го разбира различно и не може да го караш ученичето да научава наизуст някакви анализи. Трето- трябва да се увеличат часовете по история. Четвърто- аз не виждам никакъв смисъл след 8. клас да има часове по информатика- учениците отдавна вече могат да работят с компютър и оттам може да се вземат по 2-3 часа на седмица за БЕЛ и/или история.



Гласувай:
1



1. elanor11 - Добавете и това,
24.01.2016 09:26
че по чужд език задължително делят учениците на групи от по не повече от 13 деца за по-доброто му усвояване,а родният език може да се изучава и от 30 ученика в часа...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163050
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595