Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2014 16:25 - Следизборни размисли 2
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2102 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Политическите страсти около преговорите за създаване на кабинет и неговото гласуване вече започната да утихват, беспорно имаше емоционални моменти и "бисери" и по време на преговорите, и по време на дебатите за гласуване на кабинета, в което няма нищо лошо- дори напротив.
Сега е ред на трезвата оценка на това, което се случи през последния месец.
Изборните резултати са ясни и достатъчно коментирани- избирателите дадохме своята оценка на предишното правителство с мандат на БСП и подкрепено от ДПС.
Оценката на сегашните преговори и мнозинство варира в най-различни крайности, но истината е, че това, което се случи, наистина отвори нова страница в политическия диалог и въобще по отношение на отговорните политически сили относно управлението на страната, а именно- водещо беше това да се състави правителство с приоритети и което да работи за стабилността в държавата, а не да се търсят тяснопартиини цели и програми, т.е., основното- националните приоритети.
Такова нещо в най-новата история на България не се беше случвало и показва наистина едно израстване на отговорните партии в страната.
Относно състава на новия Министерски съвет смятам, че конкретните имена за министри не са определящи и не трябва да се обръща чак толкова внимание на това- важното е какво ще правят тези хора. Да не забравяме, че до огромна степен министърът е политическо, а не експертно лице- има си експерти във всяко министерство, има си професионалисти. Така функционира всяко едно министерство, но очевАдно все още има хора, които си мислят, че всички решения от едно министерство се взимат само и единствено по мнението на съответния министър- това не е вярно, но все още политическата култура на българина не е кой знае колко голяма.
Трябваше ли да има правителство- категорично ДА, категорично правителство с мандат на най-голямата парламентарна група. Нямаше друг вариант за съставяне на правителство от друга партия при този състав на Народното събрание, а несъставянето на правителство беше възможно най-големият кошмар, който можеше да се случи. Да не забравяме, че до седмици трябва да се приеме Бюджет 2015.
Въпреки здравия разум да има функциониращо правителство, държава, държавни институции, все още някои искат дестабилизация. Първо- разумното сега е това правителство да бъде оставено да си върши работата, второ- един нов метеж или нови избори какво биха помогнали най-накрая да се направи нещо в тая държава или просто целта е да се предизвика пълен блокаж на всичко?
Като наблюдател, наистина последната година и половина- управлението на БСП и ДПС, беше един застой. Абсолютно нищо не се правеше. При управлението на ГЕРБ се правеше и се откриваха и детски площадки, и пътища, и селскостопански обекти и т.н. Личеше, че нещо се прави и наистина се изгражда. Добри, лоши- няма значение, факт е, че вършеха работа.
Така че най-добрия вариант е да се подкрепи това правителство поне в най-неотложните задачи, които има да реши.
 Стига вече деструктивно политическо поведение и пречене нещо да се свърши. Поне ако не подкрепяш, не пречи.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162636
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595