Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2013 18:31 - Защото сме българи- 2013 година
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1412 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2013 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    В края на календарната година трябва да се даде равносметка това това, което се е случило през изминалите 12 месеца от предишната година.

    2013 година беше изпълнена с протести, с гражданско недоволство, със събития, които са знакови за годината. Февруари- протести срещу високите цени на тока, май- срещу спорното назначаване на Пеевски за феш на ДАНС. Това са основните събития за изминаващата и вече изминала година. За съжаление и от февруарските протести, и от протестите срещу Пеевски и Орешарски няма видим ефект. Това беше едно, бих казал, мобилизиране, гражданската енергия, на гражданското недоволство, не не дало резултат. Пак партиите и икономическите интереси на статуквото победиха над волята за промяна. До голяма степен- защото всички протести или бяха обезглавени, или водачите им бяха купени и протестите изопачени.

    За цялата 2013 година едва ли живота на обикновения българин се е подобрил по някакъв начин. Едва ли ярко пропагандираните социални мерки на кабинета "Орешарски" въобще са усетени. Всичко това се оказа една измама, една лъжа, един евтин политически популизъм. Дори няма индикации, че нещо ще се промени към по-добро.

    Показателно е отказа на Орешарски, или, по-скоро, отлагането на членството на България в европейския банков съюз. Доколкото знам, няколко български банки, сред които и КТБ, ще "изгърмят", ако страната ни подпише това споразумение. За съжаление за пореден пърт управниците обслужват олигархични интереси, не националните интереси на страна, на обикновените хора, а на богаташите.

    2013 година се оказва една пълна черна дупка, която погълна гражданската енергия, енергията на гражданското общество, на хората, на които им е дошло вече до гуша от партиите на статуквото.

    2013 година може да отбележи и с продължаващият, бих казал, ГЕНОЦИД, над българското образование, на българските читалища- едни уникални за света институции, с които трябва да се гордеем. За пореден път бюджета за читалищата за идващата 2014 година е орязан, за пореден път правителство с мандат на БСП закри около 50 училища откакто е на власт (предшия път закриха над 300). Имам усещането, че се връщат времената на българското Възраждане, когато всеки е давал мило и драго за читалище, за училище, за българщината. Може би ще се приеме доста нескромно, но аз се гордея, че през 2013 година направих всичко възжно едно от българските училища- ПГЖПТ "Никола Корчев" в София да не бъде слято (разбирай-закрито) при вече издадена заповед за сливане (закриване) и при изтекъл срок за обжалване, буквално- дни преди стартирането на новата 2013/2014 учебна година.

    Все пак полезното от цялата 2013 година и от протестите е, че като че ли т. нар. гражданско общество в България се събуди и изразява своята позиция по най-различни казуси, проблеми и т.н. по различен начин. Проблемът е в това, че настоящите управляващи не възприемат това.

    Не мога да твърдя същото и за местната власт. Тя е най-близко до проблемите на хората и според мен прави всичко възможно, което е в нейните правомощия, да решата техните проблеми. Давам пример със Столична община, което има доброто намерение (а и ще го направи), да направи основен ремонт на жилищни блокове със студентски общежития в Студенски град в София, въпреки че тя не отговаря за стопанисването и поддръжката на тези сгради- за това отговаря СУ и Министерство на образованието. Именно това показва пълната абдикация на държавата от проблемите на системата на българското образование- община, която със сигурност ще отдели средства от своя бюджет, за ремонт на сгради, за които тя не отговаря.

    Може би ни липва малко повече патриотизъм. Малко повече признателност към героите, загинали за нашата Родина, за нашето Отечество, за България. Ние трябва да следваме техният пример, без да търсим каквито и да било дивиденти или признание.

    Защото сме българи.







Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163144
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595