Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2013 20:04 - Протестите в България са обезглавени
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.11.2013 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
"Пулсът" на т. нар. "гражданско общество" са протестите. Именно те са начина, чрез който хората показват своята позиция.
За последната по-малко от една година олигархията направи всичко възможно да обезглави тази гражданска  енергия. Давам пример с февруарските протести срещу високите цени на електроенергията и ЕРП-тата. Те канализираха гражданската енергия с точни и ясни искания- национализация на ЕРП-тата и т.н. Впоследствие водачите на тези протести изтърваха и обезглавиха протестите. От социален протестът се подмени с искане за оставка на правителството "Борисов". Преди това обаче протестът се разцепи на групи и групички, дори се стигна дотам различните лидерчета на различните групички да мъкнат стълби, да се катерят по тях и да говорят "отвисоко" на гражданите, да се карат помежду си по време на протестите. 
Именно тогава олигархията направи всичко възможно, за да обезглави протеста и той остана без резултат. Нито се преразгледаха договорите с ЕРП-тата, нито имашие някакъв социален ефект от тези протести.
Протестите срещу кабинета "Орешарски" също разпиляха канализираното и справедливо възмущение от назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Още в самото начало. В първия месец. Започнаха с едни безсмислени разходки из София, с един карнавал по софийските улици. Наистина, много оригинални плакати и транспаранти имаше тогава, но ефектът беше един карнавал.
Много хора се отказаха от тези протести не защото подкрепят кабинета "Орешарски" или са се разубедили, а защото просто видяха, че лидерите на тези протести и самите протести се правят по начин, по който ефектът е кръгла НУЛА.
Сега окупираха Софийския университет. Много добър ход, но "Ранобудните студенти" зациклиха на едно място. Те не могат да развият протеста повече от вече замиращата блокада на СУ. Тези момчета имаха силни карти, но ги изиграха по неподходящ начин.
За една година олигархията направи всичко възможно, за да обезглави всеки протест, всяко изразяване на гражданска позиция. Протести не се правят с разходки по София и циклене на едно място.
Смятам, че това правителство трябва да си ходи, но определени хора, които разпиляха справедливото недоволство на хората от управлението на БСП-ДПС и с осигуряване на кворума от АТАКА в Народното събрание, обезсмислиха този протест и го обезглавиха.
Трябваше още в деня на назначаването на Пеевски да се опънат палатки пред Министерски съвет и Народното събрание и да не се мърда оттам, а не да се започне с разходките и карнавала в София.
Далече съм от конспиративни теории, но и "лидерите" на февруарските протести ги предадоха, и "неформалните водачи" на сегашните протести срещу едно некадърно правителство също спомагат за нулевия ефект от тях.
Сегашните протести имат все още шанс да успеят, но това ще стане в началото на другата година и ще бъде социален бунт, породен от пълното разочарование на българите от управлението на Орешарски. Тогава няма да има организатори, няма да има Реформаторски блок (той според мен ще се разпадне и е един балон, който ще се спука), няма да има партии и партийки- ще има истински бунт без водачи, без организатори.



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163009
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595