Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2012 08:49 - Булката на Франкенщайн ще разследва престъпленията в Сирия
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2121 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Швейцарската магистратка Карла Дел Понте и бившият специален докладчик на ООН за Северна Корея Вивит Мунтарборн бяха назначени за членове на разследващата комисия на ООН за Сирия, съобщи председателката на Съвета по човешките права Лаура Дупу Ласер.

"Предвид удължаването на мандата на комисията до март 2013 г., което беше решено днес от Съвета...и предвид липсата на признаци за подобрение на място, искам да предложа комисията да бъде подсилена с назначаването на двама допълнителни комисари", заяви Дупу Ласер в последния ден от заседанието на Съвета.

"Назначавам двама експерти - Карла Дел Потне (Швейцария) и Вивит Мунтарборн (Тайланд)", каза още тя, подчертавайки големия им професионален опит. Бившата генерална прокурорка на Трибунала в Хага Дел Понте, която днес е в пенсия, си спечели солидна репутация с издирването на военнопрестъпници от Руанда и бивша Югославия.

Мунтарборн е заемал постовете специален докладчик на ООН за Северна Корея (2004-2010 г.) и специален докладчик на ООН за продажбата на деца, проституцията на деца и порнографията с участието на деца (1990-1994 г.) През 2011 г. той беше и председател на разследващата комисия на ООН за нарушенията на човешките права в Кот Д`Ивоар.

До момента разследващата комисия, чийто мандат беше удължен и разширен, разполагаше с двама комисари - председателя й бразилеца Паоло Серхио Пинейро и американската дипломатка Карън Конинг АбуЗаид. След обявяването на назначенията представителят на Русия взе думата, за да критикува работата на разследващата комисия, без обаче да дава оценка за новите комисари.

Руският представител на ООН в Женева Алексей Бородавкин заяви, че "цялата информация (публикувана от комисията) е преувеличена". "Големите световни информационни агенции фабрикуват данни", допълни той. Бородавкин отправи критика и към Дамаск, като призова режима на Башар ал-Асад да разреши на комисарите да влязат в страната.

Комисията беше създадена през август 2011 г. от Съвета на ООН за човешките права, за да разследва насилието в Сирия. /АФП




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163005
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595