Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2015 16:55 - Нека гласуваме с разум
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1696 Коментари: 0 Гласове:
0



 Отново започна предизборният шум. Не знам колко са общо кандидатите за кметове и общински съветници, но цифрата беше над 40 000. Няма лошо- нека има повече кандидати, да имаме по-голям избор. Лошото е това, че като че ли не правим разлика между парламентарни и местни избори. Масово пак на местните избори ще се гласува на партиен принцип- както на парламентарни. А това е грешка. Грешка е, защото при местните избори водеща е не толкова партията, която издига един кандидат, а самият кандидат. Ако той върши работа, няма значение дали е от партията, която традиционно ти подкрепяш. Трябва да гласуваме за хора, които виждаме, че наистина вършат добра работа, а не на партиен принцип. 
Местната власт е тази, която е най-близо до проблемите на хората и лично за мен тя е много по-важна от парламентарната. Някой да си знае депутата и да може да се обади и да му каже "Абе пич, имам един проблем, кога ще може да се видим?". При местната власт я няма тази преграда между гражданина и представителите на тази власт- отиваш в кметството, имат си приемни дни, излагаш си проблема или предложението и то реално се обсъжда.
Нека да гласуваме за свършена работа и видими резултати, а не за едни приказки и обещания. Мен не ме интересува какво обещава този или онзи кандидат за кмет, а какво е направил той за квартала, за града. Не ме интересува от коя партия е издигнат или подкрепен, а именно какво е направил- гласува се за свършена работа.
Колкото до референдума, в този орязан си вид от три въпроса до един, в огромна степен вече загуби своето значение. Конкретно на въпроса моето мнение е, че НЕ трябва да бъде подкрепяно електронното гласуване. Първо- за това трябва изцяло нова база данни за всички български граждани, второ- аз гласувам електронно от вкъщи и след 5 минути отивам да гласувам в избирателната си секция. Няма как да се случи такова чудо, наречено електронно гласуване, без да има във всяка СИК компютър с интернет и база данни, която се актуализира ежеминутно. Ами по отдалечените села или където и да е- спира тока и КВО правим? Друг е въпросът за тайната на вота, която при електронно няма как да бъде гарантирана.
Говори се, че щяло да бъде удобно за българите в чужбина. Лично аз съм против някой, който живее от години в друга държава, да определя и изменя моя вот тук. Има такива примери- предишното Народно събрание имаше депутат от ДПС от София, който е избран с гласове от чужбина. Нима това не е измяна на вота на тези, които живеем в София?
Не можеш да гласуваш за парламент на държава, в която не живееш. Разбирам- за президент нека гласуват- президентът представлява всички българи, независимо къде живеят, на референдуми- да, но само по въпроси, които засягат и българите в чужбина. Една година живееш в чужбина- да направят поправки в съответните закони да нямат право да гласуват на парламентарни избори, една година след завръщане в Родината, която са изоставили и са отишли да работят за чужди държави- да им се възстановяват. Първо- не знаят реално каква е действителността тук, второ- да определят кой да управлява в държава, в която не живеят и да изменят вота на тези, които живеят в нея е абсурдно.
Така че електронно гласуване- категорично ПРОТИВ. То няма единни бази данни между различните ведомства, тръгнали сме да правим електронно гласуване. Оставете разните софтуери и подобни- това са подробности, чисто практически няма как да се осъществи.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162434
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595