Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2014 11:42 - Не гласувайте за празнословци
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2333 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Българският политически живот от доста време се върти около понятията "ляво" и "дясно" и тяхното противопоставяне. Всъщност това е много удобно конкретно за БСП, които си мислят, че са "лява" партия (а каква лява и социална партия могат да са с плоския данък и с това, че са партията на най-многото милионери в България?), защото всеки, който не ги подкрепя, автоматично е "десен". Странно, дясна партия обвинява тези, които не я подкрепят, за десни.
Лявото и дясното биха имали значение в българската политика, ако наистина имаше градивна и модерна силна лява партия, а такава днес не виждам. Иначе сред обозначилите се като леви партии има доста, някои от тях наистина са симпатични и модерни, но за жалост нямат голямо влияние.
Лошото е, че като се говори за ляво в България човек си представя някакви болшевики и комунисти. В крайна сметка това е резултатът от тоталното изопачаване на истинското ляво след 1944 г. Именно болшевизмът и комунизмът унищожават лявото и му нанасят труднопоправими щети.
В крайна сметка идват избори и тук дебатът според мен ляво-дясно вече няма място в една съвременна държава. На партиен принцип е най- , ама най-овчето гласуване.
Трябва да гласуваме не толкова според симпатиите си към тази или онази партия, колкото да направим своя избор с оглед на това какво са направили и какво са реализирали партиите. Трябва да се гласува и да се има доверие за вече свършено и направено, за нещо видимо, направено от партиите. Няма как да имаш доверие на партии, които само приказват. Колкото и хубаво да приказват, не бива да се заблуждават и увличат хората по приятните приказки, а да видят реално какво тази партия, която приказва много, много приятно, е направила за техния град, за техните доходи и прочие и прочие. 
Защото именно това е лявото- да направиш нещо за доброто на хората. Вече дали се определяш като десен или ляв, няма значение. 
Същото е и с патриотизма и аз не знам защо по болшевишки патриотизма и национализма се квалифицират като десни. Патриотите искат добър живот и добри социални условия на българите- т.е. пак опираме до класическото ляво. Няма как да има патриотизъм и родолюбие, докато хората се занимават само с битовизмите и с това как да оцелеят.
Така че ако искаме да направим един обоснован избор на 5-ти октомври, трябва не толкова да гледаме обещанията на партиите, защото всеки всичко може да си приказва и обещава, а това, което те реално са осъществили и направили. За празни приказки не се гласува.
Същото е и ако искаш да отидеш на почивка- човек няма да отиде на почивка с автобус на фирма, която обещава луксозно пътуване и т.н., а с фирма, с която вече е пътувал или негови приятели са пътували и са останали доволни.
Само че за жалост нивото на политическата култура на българина според мен е ниско и все още не сме дорасли да гласуваме не на партиен принцип, а на можаритарния- за човек, в който имаме доверие или познаваме лично, т.е., ако се издъни можем да го привикаме и да му "набием канчето" лично и хубаво, или за партии и личности, които наистина нещо са направили и това се вижда и усеща от всички. Именно това е разумният начин на гласуване и въобще на избор- виждаш, че хората правят нещо и им имаш доверие, че ще продължат да го правят, а не да се вярва на празнословци и приказки.
За партиите трябва да съдим не по обещанията и програмите, а наистина по това какво са реализирали. Защото ако се справят добре- те ще продължат да правят същото. Програми и хартии колкото искаш, но не хартиите и програмите оправят тротоари, улици, градинки, нови автобуси и т.н.



Гласувай:
2



1. getmans1 - Кашата е пълна или по точно, шизофренията.
04.09.2014 12:34
БСП декларира че не само е лява но и че е модерна, забравят „милите хора“ че това няма как да стане за една нощ.
И това е проблема на всички останали партии защото в стремежа си да са контра пункт и заради борбата за гласове те започват да се съобразяват с правилата на „фалшивата“ лява партия БСП която всъщност е Бясно Популистка Партия.
Единствената им грижа е разделението на обществото и участие във власта като от време на време даже и да поуправляват / аз правя разлика между власт и управление/.
За съжаление това положение не е само тяхна заслуга а и на останалите политически формации в по-голяма или малка степен като изключвам ГЕРБ, колкото и парадоксално да прозвучи на някого.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157811
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595