Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2014 16:15 - Обективно за Украйна и Русия
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3156 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageСлучващото се в Украйна го възприемаме като някакъв едва ли не регионален конфликт, но това съвсем не е така. Също доста се поляризираха про- и анти- руските мнения, което също показва една необективна гледна точка, която започва от Майдана.

Украйна поначало е една доста изкуствено създадена държава. Не говоря за населението, а за държавата. Първи Ленин оформя Украйска ССР, впоследствие Хрушчов, а след разпадането на СССР Украйна, наред с редица други ССР, придобива статут на отделна държава. Нека не гледаме само Украйна. Да видим какво стана с Югославия- изкуствено създадена с помощта на Коминтерна сърбоманска федерация, да видим какво стана също с Чехословакия. Изкуствено създадени държави няма как да съществуват и рано или късно се разпадат. Не можеш да мислиш, че държава като Югославия с различни етноси, които имат вражда открай време и които са се избивали, ще живеят в мир и разбирателство во век и веков.

Същото е и с Украйна. Източна Украйна е с етническо руско население и това няма как да бъде отречено. Крим поне 80% е населен от руснаци. Рано или късно тази държава щеше да се разпадне, и това е вътрешен украински процес, който се развива вече няколко години и е съвсем естествен резултат от изкуственото създаване на Украинска ССР.

Факт е, че в Украйна най-вероятно САЩ са дали едни милиони или милиарди за протести. Факт е, че по време на Майдана, който се изроди, се развяваха свастики и се отправяха нацистки поздрави и сега тези хора управляват Украйна.

Факт е, че Русия извършва военна намеса в Украйна. Доказателство за това е фактът, че Владимир Путин ще награди руски военни (които ще останат анонимни) за участието им и в осигуряването на референдума в Крим. Именно това показва цялата истина наяве и малко или много компрометира целият референдум. Не може да се приеме за нормален референдум, проведен в една област под дулата и в присъствието на чуждестранни военни сили без мандат на ООН.

Много се говори за събитията в Славянск и Крематорск и за проруски опълченци. Нека видим снимки на тези "опълченци"- добре сложени мъже, във военни униформи без отличителни знаци, с маски на лицата и най-важното- с еднакво автоматично оръжие (не съм експерт и не мога да кажа какъв е автомата). Ако това бяха наистина мирни, рускоговорящи жители на Украйна, Донецка област и т.н., репресирани и заплашвани- ами какво оръжие може да извади някой обикновен гражданин- най-много газов, "Макаров", ТТ или ловна пушка, а не всички еднакви автомати. Дали са "опълченци"- отговорете си сами. Аз не вярвам въобще.

Странно е също така как комунисти и леви в България безрезервно подкрепят руската политика, при положение, че сега управляващите в Русия са десни и консервативни, които тотално влиза в разрез не само с комунизма, но и със съвременните социал-демократични идеи. Същите български русофили, за които съм писал статия ( http://gsgbg.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/03/19/za-izrodenoto-bylgarskoto-dneshno-rusofilstvo.1249301 ) и 99% от които са леви, интересно как биха приели изказванията на руският режисьор Никита Михалков:"Крепостное право - это самое хорошее и светлое, это мудрость народа и патриотизм",«С подачи большевиков сейчас в России думают, что крепостное право было чем-то вроде североамериканского рабства. Но это были отнюдь не отношения раба и хозяина, а сыновей и отца. Многие крестьяне не хотели никакой «свободы». Да, иногда помещик порол крестьянина; так и отец же порет свое непослушное чадо». ( http://bashny.net/san-anatol/2014/04/21/mihalkov-krepostnoe-pravo-eto-samoe-horoshee-i-svetloe-eto-mudrost-naroda-i-patriotizm.html).

В крайна сметка Русия, обективно погледнато, няма никакъв икономически интерес от Украйна- Украйна дължи милиарди според "Газпром" (да не забравяме, че няколко корпорации в момента реално управляват руската икономика), просто няма никаква икономическа полза нито от Крим, нито от Украйна. Приказките за православието и битка за него са крайно неоснователни- в момента в Русия управляват корпорации и корпоративни интереси, да не забравяме, че Украйна е православна държава. Ако следваме логиката "битка за православието), излиза, че православна Русия се бие с православна Украйна за православието. Несъстоятелно.

По-скоро интереса и на Русия, и на САЩ, а и на ЕС донякъде е създаването на няколко автономни области като "буфер". Русия има интерес да доставя на Европа газ без да се налага да посредничи със силна държава като с равен участник в договор. Много по-удобно е да имаш марионетно правителство, което лесно да контролираш и да махнеш, ако кривне от правия път.

Русия и САЩ донякъде имат общи икономически интереси, които са свързани с интересите на военните производители, на добива и търговията с нефт и газ и увеличаването на цената им при такива конфликти. Именно интереса на корпорациите днес определя държавната политика и на двете държави и това най-накрая трябва да се разбере.

България?- Къде е мястото на България в цялата "схема"?. Ние сме енергийно зависими от Русия- газ и гориво за АЕЦ "Козлодуй". Няма просто откъде да внасяме нито газ, нито уран и това твърдите противници на Русия трябва да го разберат. Русия гледа на нас като на "потребител". Достатъчно проблеми си има в Украйна, нейните интереси са свързани с Централна и Северна Европа, не толкова с Балканите. Оттук тя няма какво да спечели. Дори "Южен поток" й е по-изгодно да мине през Украйна, или, разпокъсана Украйна, и директно тръбата да стига до Централна Европа без да обикаля през Балканите.

Но за жалост още тези неща не можем да ги осъзнанием, дупим се на САЩ и на Русия, а не си гледаме българският национален интерес. Не може България да плаща повече за газ на Русия от Германия.

 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162456
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595