Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2014 09:37 - Тука има-тука нема....идват избори
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1794 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.03.2014 09:40


          Все повече се задава уж "съдбосен" избор през май. Започват кампании, пресконференции, избирателни листи, една напрегнатост като че ли кой знае какво ще става. Лошото е, че това е само началото- до май вече цялото това нещо ще избие в една паника.

         Всъщност нищо особено няма да става- избори като избори, какво е това "пренавиване" още отсега, се чудя. Това става преди всички избори и е доста необяснимо.

         Спорът около ЦИК се разнищва поне 2-3 седмици и пак беше за нещо, което не е кой знае колко съществено- още 1 член на избирателната комисия. Това се дължеше на неяснотите в "новия" избирателен кодекс, в който не са посочени ясно квотите на парламента и на президента. Може би това е "техническа грешка" или пропуск, но е факт (всеки може да види изборния кодекс в мрежата), че там са допуснати неясноти. Какво толкова трудно има и спорно в тия квоти?- Пише се: ЦИК има 21 члена (например). Партиите, имащи минимум 10 депутата, имат право на 2 члена на ЦИК, до 20- 3, до 30- еди- колко си и т.н. Председател на ЦИК се излъчва от партията, която е излъчила председател на Народното събрание, зам. председател (или секретар)- от най-голямата опозиционна партия. Президентството има право на 5 члена (например). И това спора се приключва- ясно и точно нещата са уредени по елементарен и близък до акъла и логиката начин.

          Въобще не само в избирателния кодекс- за всякакви други закони и решения като че ли българите гледаме да измислим най-сложното и най-засукано нещо. Поначало ние правим всичко по възможно, ама възможно, най-сложния начин, вместо да си улесним живота.

         Като цяло изборния кодекс не е кой знае колко различен от предишния с разликата на преференцията, което е чиста формалност и няма да функционира на практика.

        Друго нещо е притеснително. Става въпрос за бюлетините, всяка от които ще има индивидуален номер, отпечатан върху нея. Това създава предпоставка за нарушаване на тайната на вота. Отива да гласува Х.Х. и му дават бюлетина № 11111. Човекът си отбелязва любимата листа и пуска бюлетинката в урната. При броенето се вижда как е гласувал Х.Х. с бюлетина № 11111. Това е доста сериозен проблем, като според мен най-застрашени от него са жителите на малките населени места, където се познават и има малко или много контролиран вот.Именно това е главният проблем на бюлетините, цялото това чудо можеше да не е с индивидуален номер на бюлетината, а да се отпечатва номера на кочана- например № 11111 и да се знае- кочан има 100 бюлетини, прави се засечка на кочана преди откриването на секцията дали са 100, засечка след края на изборния ден и всичко е точно.

         Всъщност, типично по български, кой знае защо ще пише и номера на избирателния район на бюлетините за евроизборите. Бюлетините са еднакви за цялата страна, както и на президентските избори и това е напълно излишно. Тук не става въпрос за местни избори, където в София са едни бюлетини, в Русе- други, за да има необходимост и да не би случайно да стане някакво объркване.

         Другият проблем, който все още не е решен, е самото предаване на изборните книжа и чувалите с бюлетинки след края на изборния ден. Пак ще се разнасят наляво-надясно и ще тичат председатели, секретари и членове на СИК-ове да ги предават. Това е напълно излишно. Вместо да улесним живота на СИК-аджиите и по-бърза обработка на данните, ние караме по най-сложния начин. Какъв проблем има бюлетините, протоколите и всичките му там бумаги от секции в едно училище (тъй като са по 4-5 секции в училище обикновено) да се предават на представителя на РИК, който отговаря за съответните секции (училище) и той да си ги мъкне за предаване по-нататък или да минава един бус по избирателните секции в общината и да събира чувалите и бумагите?- Това позволява и по-бърза обработка на данните от всички секции в страната, както и улеснява работата на председателите, секретарите и членовете на комисии- не да висят до следващата сутрин по разни коридори и зали да предават чувалите, а като нормални хора да се приберат, да пият една бира и да си починат?

           Относно избирателната активност- ще бъде не повече от 35% и ще отидат да гласуват главно твърдите електорати на партиите. Като погледнем, няма и никакъв стимул или поне теми, които да предизвикват интерес и да накарат хората да проявят активност и заинтересованост.

        С една дума- мъртвило и скука, но въпреки всичко, ако слушаме политиците- идват съдбоносни избори. Бюлетини има, избиратели няма да има. Тука-има-тука нема се получава.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1161903
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595