Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2014 11:33 - Политически елит и парламент???
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1936 Коментари: 0 Гласове:
1



  В деня, в който е обесен Васил Левски отново с патетизъм всеки се обърща към него, цитира, споделя в интернет, упражнява се по родолюбие. Вече не става въпрос за искрена признателност, а за някакво театро, политици се изказват, въобще всеки, който реши и в този ден да "не остане забравен". Показната почит е тази, която обезличава истинската признателност към Левски и делото за освобождение на България. Хора, които се "радват" на псувни и не изпълняват своите предизборни обещания, окопават се във властта и не им пука за мнението на хората, лицемерничат. Това не е нещо ново и не изненадва никой.
Всъщност може би това е голям проблем- именно парадното и парадирането с оказване на почит. Защото се сещат за Левски и Ботев само когато има камери и фотоапарати. И не само тези двама наши национални герои, за жалост и две партии, които претендират, че са националистически и патриотични,а отдавна вече нямат нищо общо с истинския и чист патриотизъм, а с ЕТ или ЕАД-та, вършат същото.
Всъщност цялата днешна българска политика и политически живот е една пародия, дирижирана от едни мизерници и безлични хора.
Като се върнем назад в годините, виждаме  Стамболов, Константин Стоилов, Стамболийски, Димитър Петков, по-нататък Димитър Благоев, Георги Кирков и ред други личности, които стоят като колоси в сравнение със сегашните безлични физиономии. Може би някои от тези български политици, останали в историята ни, са предварили своето време, впоследствие техните имена са използвани и много от нещата, които са отстоявали, са били изопачени- например Благоев, за който е малко известно, че е бил и фактор във ВМРО.
Сега се занимаваме с разни скандали, кой потрошил джамията в Пловдив и не знам какви си други простотии.Много се преекспонира и случилото се в Пловдив. Въпреки, че исковете на мюфтийството за реституция на определени имоти е пълна наглост, това не оправдава и посегателството над религиозен храм. Дори веднага след Освобождението никой не е посягал на джамии, а тогава е бил още ярък спомена за кланетата по време на Априлското въстание. Не рушенето на храмове е израз на патриотизъм и не допринася за нищо нито в положителна, нито в отрицателна посока, нито пък влияе на т. нар. етнически мир, както се опитват да го изкарат- че е заплаха на националната сигурност едва ли не.
В същото време продължават самозапалванията в страната и самоубийствата- само вчера (18.02.2014) са се самоубили в страната пет души, нещо правиха там акция по селата с жандармерия, заловиха един, който бил откраднал мисля че беше 20 кила картофи и ракия, безработицата продължава да расте, здравната система е пред колапс и нищо не се прави по въпроса от управляващите, там се говори за някакви нови 3 милиарда външен заем, който пак ще потъне неизвестно къде, както предишните близо 3.
Всъщност, откакто ДПС и БСП управляват, действително се води политика на тъмно, или задкулисие. Стоварват ни се някакви решения, гръмки изявления, че кой знае колко били увеличили детските надбавки, а в същото време ограничават броя на децата, които имат право на такива надбавки, така че увеличение фактически няма, някакви гръмки програми и от цялото това чудо излиза, че е само PR- никакви последващи действия или ефект от тези изпълнения. Нещо там се говори за нов изборен кодекс, но като се прегледа проекта за този кодекс- едно 95% копира предишния, дигнаха шум до небесата, за този кодекс, а копираха предишния, пък щели да обсъждат предложения на някакви НПО-та и граждани едва след като го приемели, някакви такива увъртания.
За цялата ни сегашна политика и политически живот може да се каже само, че нищо не се случва и нищо няма да се случи. Просто един застой и бетониране, нито вече има ясни и отчетливи политически послания и позиции, нито пък някакви действия на политиците, които най-малкото да се запомнят с нещо и да предизвикат поне интерес и дискусии у хората.
Много се преекспонира и "важността" на евроизборите, като че ли кой знае какво ще се случи и че са много важни. Трябва да се знае, че евроизборите не са парламентарни или местни избори, за да имат директно отражение върху политическата обстановка в страната. На тях досега са гласували най-малко хора (само проваления референдум за "Белене" беше с по-ниска избирателна активност). Ще отидат до избирателните урни само част от твърдите електорати на партиите. Всъщност мисля, че мнозинството българи въобще се чудят каква работа вършат тия евродепутати, които взимат по около 28 000 лв. на месец, а нито ги знаем какво са свършили, нито пък това, което вършат, има някакво пряко отражение върху положението в България. Евроизборите ще са мерене на твърдите електорати преди местните избори, но не значат нищо.
Всъщност, каква мотивация можем да имаме да гласуваме, след като дневния ред на парламента е следният:
1. Има ли кворум в залата 2. Има ли напуснали парламентарни групи депутати 3. Караница 4. Почивка 5. Оплюване пред медиите на политическия противник, изказвания колко много работа са свършили, какво са приели, а фактически нищо не се прави.
        6. Поради липса на кворум заседанието се закрива, депутатите отиват да обядват.


Всъщност ако сравним политиците от началото на ХХ. век в България и сегашните ще видим едно огромно падение на българската политика и политически партии.  



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1160936
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595