Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2013 23:09 - Моите изводи от референдума
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2207 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.01.2013 23:30



image

Някога отдавна в недрата на огромна планина се раздал страшен грохот. Тъй като напомнял на родилен стон, решили, че планината ще ражда. От всички краища на света се събрали тълпи народ да наблюдават великото чудо- каква рожба ще даде планината на света. Дни и нощи стояли в трепетно очакване и накрая планината родила мишка.


Приключи гласуването на референдума за ядрената енергетика. Вече излезнаха резултатите и активността, както и низ социологически проучвания.
Няма да коментирам как протече кампанията за референдума, тъй като всички се уморихме вече от нея.

Нека тълкуваме резултатите.

Избирателна активност- 21,8%- брой гласували-1,5 милиона избиратели.


Съотношението е 60%-ДА и 40%-НЕ.

Видима победа за привържениците на нова ядрена централа, т.е. АЕЦ "Белене". Да, но има още един аспект, а именно- тълкуванието на резултатите.

Вотът "ДА" на референдума беше силно политизиран.

Над 95% от гласувалите "ДА" са избиратели, които по принцип гласуват за БСП. Това е стабилният електорат.

Нека хвърлим бегъл поглед към тези 40%, които са гласували с "НЕ". Вотът "НЕ" не беше тясно политизиран и концентриран от една политическа сила. Имаше хора и от БСП, и от ГЕРБ, и от СДС, и от ДСБ,зелени, еколози и т.н., които гласуваха с "НЕ". Там не можем да говорим за политически вот и за това, че тези избиратели биха гласували за ГЕРБ на едни парламентарни избори. Тези 40% бяха хората, които гласувахме не на партиен, а на граждански принцип, както трябва да се гласува на един референдум.

Аз виждам резултатите от друга гледна точка- именно това, че над 95% от гласувалите "ЗА" са твърдия електорат на БСП,дава основание да се съпостави броя бюлетини "ДА", които са пуснали 849 000 избиратели, с процентът граждани, които биха гласували за БСП на едни парламентарни избори.

849 000 бюлетини се равняват на 13-14% от всички български избиратели. Именно това трябва да бъде тревожното за левицата. Именно това, че БСП мобилизира почти 100% от своя електорат да гласува "ДА" и получи помощ от няколко малки партии и общият резултат е 13-14%, трябва да е тревожен. Също така трябва да се обърне внимание пак на това, че това беше концентрираният партиен вот.

Който е искал да гласува ЗА АЕЦ Белене, тъй като реално за това беше референдума, той е гласувал.

Другият аспект е следният, на който също трябва да се търси отговор.

Референдумът беше предизвикан с подписите на 770 000 български граждани. Аз приемам, че огромната част от подписалите се са привърженици на АЕЦ "Белене". На референдума гласувалите "ДА" бяха 849 000. Реално това са привържениците на нова ядрена централа в България. Но тревожното е, че близо половин година кампания ЗА АЕЦ Белене, която започна с подписката за референдум, донесе срамните за такава дълга кампания повече около 80 000 гласа. Нима беше необходима цялата тази дандания, нима беше необходимо да се изхарчат 20 милиона лева, за да получи подписка от 770 000 подписа подкрепа на още 80 000 души?

Няма победители от този референдум. Губещите пак сме ние, обикновените български граждани, 80% от които не отидоха да гласуват. Нека обърнем и на тях внимание- този огромен процент негласували показва, че темата за референдума не вълнува обществото и не го интересува.

Резултатите за левицата според мен от референдума са крайно неудовлетворителни. Тя не усеща пулса на обществото, истинските проблеми, които вълнуват хората и съответно трябва да се търси отговорност за този провал.

Лично аз призовавам всички инициативни комитети да кажат с какъв бюджет са направили своите разяснителни кампании за референдума, тъй като до момента това го направи само един инициативен комитет.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162367
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595