Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2013 18:23 - Митът за печелившите високи технологии и АЕЦ "Белене"
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1180 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2013 18:23


   image     Българинът масово е човек, който не мисли и вярва на митове. Един от митовете, които се набиват в главите на хората, е този, че видите ли, като се изгражда АЕЦ "Белене" ще потекат реки от пари в България и че централата щяла да бъде печатница за пари.
    
    Това е пълен мит, високите технологии, каквито са например ядрените, не носят големи печалби.

    Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за миналата 2012 година е 150 милиона лева. В същото време търговските вериги „Била”, „Лидъл”, „Карфур” и „Кауфланд” само за един месец, забележете, изнасят от България печалба в размер на около 500-700 милиона евро, 1 милиард и 400 милиона лева. Пебалбата за година, която изнасят от страната, е над 16 милиарда лева. Да не говорим, че именно тези чужди търговски вериги убиват българското производство и нанасят огромни щети върху него.

    Високата технология АЕЦ ли носи по-голяма печалба или търговските вериги?

    Нека мислим по-широко.

    Ако ли се създадат държавни търговски вериги, печалбата от които да влиза в държавния бюджет- около 16 милиарда всяка година. Това насърчава и българското производство, тъй като в тези държавни вериги ще се предлагат предимно български стоки. Това означава хилади постоянни работни места, за справка- в АЕЦ "Белене" ще работят 700-900 души.

    Защо трябва да се изгражда нещо, което ще дава по-малко печалба, с много по-нисък социален ефект, ще осигури постоянни работни места на много малко хора, след като може да се направи цяла икономическа и социална програма за държавни търговски вериги, в това число, и разните му там за бързо хранене, които са непрекъснато на сигурна и огромна печалба?

    Еми тези 16 милиарда на година ще влизат в държавния бюджет, инвестициите за изграждане на вериги магазини се възвръщат за 1-2 години, не се натоварва нито държавния бюджет, нито българските граждани да изплащат ядрени реактори, безработицата се свежда до съвсем минимални нива, бих казал, почти до нула, с това се осигуряват и пари за увеличение на пенсии, заплати, социални разходи, образование и т.н.

    Именно това социално и държавническо мислене го няма у българските политици. Високите технологии не носят огромни печалби и това е мит. Високите технологии не осигуряват работни места- точно обратното, колкото по-високи са технологиите, толкова по-малко хора са заети с тях и се генерира безработица.

    Но, типично по български и като коне с капаци- АЕЦ, та АЕЦ, а в същото време простото решение всеки човек като помисли, ще го намери какво трябва да е.

    Винаги съм казвал- българите не мислим по-широко, по-нестандартно, по-отворено, точно като коне с капаци, не виждаме цялата картина.  То всъщност много отдавна всички наши политици- без изключение- са се изчерпали и като нови идеи, и като лексика.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1161943
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595