Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 17:50 - Призив към социалистите: "НЕ" на АЕЦ "Белене"
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1789 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2013 19:37


image- с изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще се ликвидират над 50 000 работни места в ТЕЦ-овете. 50 000 души остават без работа и обричаме на глад тях и техните семейства.

- изграждането на АЕЦ "Белене" ще постави край на въгледобива в България и ще остави без работа работещите в мините. Въгледобива е един от малкото отрасли в българската икономика, които все още се поддържат.

- чрез изграждането на АЕЦ "Белене" и най-бедните хора, хора като жената, вървяла пеша 9 километра от село Стамболийски до Хасково за пакет храна, защото нямала пари за билет за автобус, изхранва с 105 лв. 6-членно семейство, и най-бедните хора ще изплащат 16 милиарда за строителството на АЕЦ "Белене", а отгоре на всичко ще плащат и по-скъп ток.

- според специалисти оценките за 10-18 ст. цена на тока от "Белене",ще бъдат надхвърлени. Цената на  киловатчас ще бъде 28-30 ст. и ще догони тази на скъпия ток от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) - вятърни и слънчеви централи.

- До 2020 година в България ще бъдат въведени общо 5151  мегавата мощности, които покриват общата мощност на АЕЦ "Козлодуй"(който ще работи до 2030 година или 2027) и АЕЦ "Белене". .Към настоящия момент има сключени предварителни договори за нови ВЕИ с обща мощност 1543 мегавата. АЕЦ "Белене" не само не е необходим и няма договор за износ на ток от тази централа,но ще произвежда ток на цена, съпоставима с тази на вече подписаните и планувани мощности.

- последното антисоциално 13% увеличение на цената електроенергията беше направено, за да се  капитализира НЕК, която вече е фалирала заради този проект

- Държавата трябва да заеме мястото на чуждестранните ЕРП-та. Според ДКЕВР те оскъпяват електроенергията с 60% от нейната производствена цена. Не енергоизточниците правят електроенергията скъпа, а ЕРП-тата и източват печалбата в чужбина.

- Според инициативния комитет за референдума, АЕЦ "Белене" ще струва на българите 3,995 милиарда, с лихвите и инфлацията- 6,5 милиарда евра, това са 13 милиарда лева. Според „Атомстройекспорт" за 2009 г.само двата реактора за "Белене" струват 6 милиарда евра,, 12 милиарда лева. А с инфлацията до 2013 година колко?

- С вот "ДА" на референдума се узаконява точка от програмата на ПП ГЕРБ от 1 юни 2009 г.: "2. Подкрепа на проекта АЕЦ "Белене" като частен проект".

Реализацията на проекта ще изхвърли над 50 000 души без работа,а в същото време няма да се намали цената на тока чрез строителството на тези мощности. Безумие е в период на криза, на бедност, да се дават 16 милиарда за ядрени реактори, от които народът няма икономическа полза, а енергийната мафия в България. Безумие е да се дават 16 милиарда, когато България ще се стопи до 4,5 милиона души, вместо да се дадат за насърчаване на раждаемостта и доходи, които да задържат младите в страната.

-  "НЕ" на АЕЦ "Белене" не означава край на ядрената енергетика в България. "НЕ" означава да се закрие окончателно един проект, от който до сега са изхразходвани 2 милиарда лева и който ще съсипе ключови енергийни компании.

 Проектът АЕЦ "Белене" не е социален и ефектът от неговото реализиране не е социален.

Жеко Димитров, социалист





Гласувай:
0



1. beinsa - НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ
10.01.2013 10:43
Mного ми е странно, като заговорят за АЕЦ само в цифри, сметки, печалби и загуби. Сякаш не измряха 100 хиляди човека след аварията в Чернобил, сякаш не се обрекоха десетки поколения на левкемия, диабет и страшни болести. Хора, опомнете се, атомната енергия е най-опасната на Земята. Не ви ли стигат Фукушима и Чернобил??? За Фукушима все още се крият данните, но след 20 години ще разберем страшната истина. В София в момента се строи онкологична клиника за ДЕЦА! Преди 30 години ракът сред децата е бил изключително рядко явление, а днес болниците не могат да им насмогнат, та строят специализирана.
Да не говорим, че същите тези дечица, техните деца и внуци ще плащат безумния заем от милиарди левове. Освен това проектът АЕЦ Белене ще сложи край на мечтите за алтернативни евтини енергийни източници поне за 60 години напред. Защо? Много просто -- управляващите ще подтискат и саботират всяка една технология, която може да осигури по-евтина енергия от атомната. Та нали заемът трябва да се връща! Кой е луд да плаща на енергийното дружество 22-25 ст/kW, ако има в мазето си генератор за свободна енергия, който я произвежда на цена 0.2 ст/kW?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1156909
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595