Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2012 21:02 - Кризата в политическите партии в България
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1519 Коментари: 0 Гласове:
1



  image            На всички вече е ясно, че едват избори, преди тях референдум за АЕЦ "Белене". Ясно е, че в идващите месеци ще сме затрупани от "политически шум". Защо казвам "политически шум", ще спомена малко по-надолу.

    Първо "Белене". Самата АЕЦ има много плюсове и минуси и аз съм си казал отдавна мнението по този въпрос. Само ще спомена това, което ме попита риторично един познат:
"Аз си броя стотинките за хляб. Аз искам да живея добре сега, не след като се изплатят 12-14 милиарда за АЕЦ "Белене" след 20-25 години. Подкрепям ядренена енергетика в България, но не и ако трябва да живея още 25 години на празен стомах. И вместо да се дадат 30 милиона на хората, ще се дадат за един референдум. От моя джоб ще вземат стотинки за референдум".
С това се изчерпва темата за референдума, казано кратко, точно и ясно от обикновен беден човек.

    Друго имам предвид.
    
    Забелязвате ли, че в българския политически живот с течение на времето и като се върнете назад в години се повтарят едни и същи послания от политическите партии, а все жизнения стандарт, така да го наречем, остава един и същи или става все по-лош?

    Именно политическото говорене е изчерпано в България. Старите политически партии говорят по един и същ начин, който, казано на народен език, е встръснал на хората и никой не го чува. С такова политическо говорене няма да уловят избиратели вече, то се е изчерпало отдавна.

    Другото, което ми прави впечатление относно дискусиите в публичното пространстро относно "Бюджет 2013" е неразбираемостта на политическия шум и говорене. Говори се за проценти, които за масовия българин не означават нищо. Говерете с левове, ясно и точно, не с икономически термини, които са съмнителни и не значат нищо. Аз не чух ясна алтернатива на бюджет 2013,предлаган от ГЕРБ. Ясно и точно, аргументирано- оттук взимаме толкова, даваме толкова за еди-какво си. Не чух БСП да предлага намаляване на бюджета за подслушване, срещу което червените първи се възпративиха. Чух това от Мартин Димитров от СДС, не от червените. Защо трябваше Мартин Димитров да го казва това, а не червените, които най-силно се възпротивиха и възроптаха срещу подслушването? Защо?

    Друг аскпект на идейната криза в партийте в България. Няма нови идеи. Партийте разчитат на стари послания, стари методи на водене на предизборна кампания, едно и също говорене, едни и същи говорители по медиите и едни и същи послания, отдавна изтъркани, аз ги наричам "мантри". Немерете друг, нестандартен начин за изразяване на тези послания. Защото например има послания още от началото на ХХ. век, които са актуални и до днес, въпросът е да се представят по нестандартен и модерен начин, извън традиционните методи за водене на кампания за изборите. Това е разкавничето на успеха. Няма нищо нава под слънцето, има нестандартни и интересни за публиката начини за изразяване на послание, нищо повече.

    Като цяло българските партии са се капсулирали около едно и също говорене и едни и същи тези. На нас, наше величество избирателите, им е втръснало от тази циклофрения вече избори след избори.

    Друго, което забелязвам, е липсата на много от посланията на партийте на един патриотичен патос, аргументиран, умерен. Това също е грешка.

    Пак друго, което забелязвам в започналата вече предизборна кампания. Някои стари партии, конкретно БСП, изостават в кампанията. Други партии вече обикалят страната и правят срещи с хората. Не можеш да изоставаш от противниците си и това е груба грешка.

    Пак във връзка с изборните кампании, тъй като имам известен опит в тях, участавал съм в няколко кампании. Партийте правят компаний в разгара си няколко месеца преди изборите. Това е груба грешка. Аз искам да знам районните структури на всички партий какво са направили за общината, в която живея за цялата година, не да се опитват да ме омагьосват непосредствено преди изборите. Това изисква непрекъсната работа по районите. Аз ще гласувам за партия, която е направила нещо за по-добрия облик на района, в който живея и която се грижи целогодишно за този район с всякакви инициативи. На обещания не вярвам- на свършена работа и видими резултати.

    Обръщам се към всички- гласувайте ЗА, не ПРОТИВ. Гласувайте за политически партии и формации, които са направили нещо за Вас или за Вашия район, в който живеете и сте удовлетворени от това. Не вярвайте на обещания и приказки. Ако една партия иска да направи нещо за Вас, да го е направила, дори и опозиционните партии могат много да направят за по-добрия облик на нашите квартали и нашият живот.

    Първо си мисли, след това се гласува. Най-безпринципният вот на избори според мен е протестният. Ти не гласуваш ЗА, а ПРОТИВ еди-коя си партия. Ние сме граждани и имаме достойнство, не сме "електорат" или "партийни членове", които на стадния овчи принцип гласуват, а не могат да се аргументират.

    Сега започва политическата кампания за изборите. Няма да видим нищо ново, пак го казвам- старите послания, старите похвати, нищо модерно, нищо нестандартно. Аз това искам.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162526
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595