Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2012 17:49 - Градеж и бедност в България
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3990 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 19.01.2013 01:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       image   България безспорно е страна на противоречията. Едно от противоречията е политическото. Ние още не сме излезли от най-черния балкански манталитет. А това е проблем. Като цяло политиката в България и най-вече политическите партии са с изчерпан кацитет, не могат да предложат нищо ново като идеи, политики и най-вече като кадри, лица. Особено старите партии от зората на т. нар. преход. Това за мен говори, че има криза в политическия модел в България, едно капсулиране- всеки си пази местенцето или копанката, както е народният израз. Особено кризата се проявява в БСП. До известна степен е феодализъм, нови лица с ново мислене не се допускат, само някогашните партийни функционери са си бетонирали определени местенца, а младите, на които се дава път, са безсперспективни. Не случайно Татяна Дончева констатира, че всеки, който има качества и способности в БСП е или изолиран, или изхвърлян. От опит се убедих, че това е вярно. Просто трябва да имаш крепостническо мислене и никаква инициативност. Модерните неща, новите идеи, не се приемат и се движи всичко по инерция, остаряло и загнило.

           За друго искам да пиша в тази статия, но също трябваше да сложа този акцент в началото.

         За последните години наистина в България се направи много. Наистина се изградиха доста неща. На ГЕРБ това няма как да бъде отречено. Каквото е направено- направено е, поздравления за това, което са направили и е положително.

         Между другото, прави ли ви впечатление, че като че ли Бойко се учи в движение, и го прави наистина много добре. Също искам да вметна, че по същество данъка върху лихвите има социална насоченост, грешката е, че не е предвидено най-малките влогове или влоговете например до 1000 лв. да бъдат освободени от този данък. Той трябва да е прогресивен, не плосък. Колкото по-голяма лихва имаш, значи влога ти е толкова по-голям,толкова и по-голям трябва да бъде процента данък върху лихвата. Това е грешката за този данък.

           Но в същото време има нещо тревожно в България. А именно- все по-голямото обедняване на българите. Това е една крайно негативна тенденция, за която причините са много. Не искам да обясняват това със "световната финансова криза". Кризата никой не обясни как се получи- констатира се изведнъж, че има криза и толкоз. Защо например в Русия, Казахстан, Таджикистан криза на практика няма, а криза има само в ЕС и САЩ?- Просто някой скри парите, това беше умишлена и изкуствено създадена криза.

           Но нека се върнем в България.

           Над половината българи пестят пари от храна.
За 60% от българите проблем представлява плащането на битовите сметки.
40% от българите не могат да си платят необходимите лекарства.
20% трудно изплащат кредите си.

           Не само това е тревожното.

Тревожно е, че в България годишно се изхвърлят 400 000 тона годна за консумация храна.

           Защо трябва да се изхвърля тази храна?

           Тук е ролята на държавата да стимулира по някакъв начин, дори с опрощаване на процент от данъците, фирмите, тази храна да бъде използвана.

          Най-добрият вариант според мен е след като толкова много храна се унищожава, държавата да я изкупува на много ниски цени или да се предава на държавата срещу опрощаване на процент от данъците.

          В страната има хиляди трапофостове, помещения всякакви, в които навремето е имало магазини или складчета. Тези помещения могат да бъдат използвани да се създадат държавни социални магазини, в които да се предлагат хранителни стоки, освободени от ДДС. Това автоматично сваля цената на тези стоки с 20%, стимулира създаването на нови работни места, стимулира и икономиката. Ефектът от такива магазини би могъл да е много добър, цените на храните в магазините ще паднат с 10-12%.

          Нека икономистите смятат- аз съм го смятал. Създаването на тези магазини, освободени от ДДС, изялиза по-евтино на държавния бюджет от непрекъснатото увеличение на доходите, като икономическият и социалният ефект е огромен.

          Като стана дума за унищожаване на храна, в страната ни се унищожават и книгите, които не са продадени. Защо трябва да се унищожават, т.е., претопяват?- Читалищата и училищата нямат пари за закупуване на нови книги. Дарявайте ги на тези културни центрове тези книги, не ги унищожавайте. Грехота е да се унищожава, още повече нещо, което е важно за духовността и културата.

            На фона на гореспоменатата статистика за бедността в България още се говори за проекта АЕЦ "Белене". Колко ще струва, никой не знае или не казва. Сергей Станишев казва- около 4 милиарда, Росатом- 6,3 милиарда, някои казват- около 7, Бойко Борисов- 22 милиарда. Аз оставам с впечатлението, че цената е плаваща в зависимост от мераците за комисионни. Между другото, шефа на Росатом Кириенко каза за спирането на проекта:"България избра най-оптималния вариант".

           Да приемем, че ще се строи Белене и цената е 6,3 милиарда. Руското предложение е 51% държавно финансиране, 49% руско. Значи България трябва да плати едно 3,15 милиарда за този проект минимум. Да, ама лихвите?

          Нима за тия милиарди не могат да бъдат изградени тези социални магазини?
Ако България имаше пари, щяха да се увеличат с пъти доходите. Всяко правителство, и най-малоумното, би го направило, за да няма недоволство и да си осигури още един мандат. След като няма пари за доходи, за какъв АЕЦ можем да говорим?

        image   Преди всичко хората. Те не ядат ток или ядрени реактори, а до момента Белене е глътнал около 3 милиарда и в крайна сметка никой не може да обясни  точно и ясно колко струва рибарника или гьола, който е сега на площадка Белене.

             Много са контрастите в България, но е крайно време да се погледне реалността такава, каквато е. Защото ако се излеят пари в Белене, тогава статистиката на бедността няма да е такава, каквато е днес, а ще стане много по-страшна и свирепа.
Не само ние, но най-вече нашите политици трябва да се замислят какво правят.
Защото народът търпи до едно време, но ако се разбунтува, става страшно.

автор: Жеко Димитров




Гласувай:
3



1. анонимен - отново добра статия Поздравл...
21.10.2012 18:21
отново добра статия
Поздравления Димитров!
Пак обективен и точен
цитирай
2. анонимен - анонимен
22.10.2012 16:04
Вие сте странен социалист,критикувате вашата партия,а хвалебствате Герб
цитирай
3. gsgbg - Вие сте странен социалист, крит...
23.10.2012 10:00
анонимен написа:
Вие сте странен социалист,критикувате вашата партия,а хвалебствате Герб

Такива са фактите.
Нима опозицията си е на мястото?
След почти 4 години безхаберно управление специално в социалната политика защо рейтинга на опозицията не само не се качва, но и намаля с 2%?
Колко протест организира БСП за последните 3 години?- АЗ си спомням само един.
Но не можем да отричаме наистина някои неща, които са направили ГЕРБ. Козът на опизицията е социалната политика, но те се забиха в Белене, което ще изиграе много лоша шега и беше огромна грешка.
Реално опозиция няма, виждаме как Бойко е като таран в България, няма друг лидер, който да му се противопостави реално. Опозиция няма и докато опозицията не си оправи собствената къщичка, няма да победи ГЕРБ.
Няма нищо да признаваш на противника дори и малкото положително, което е направил, но и да го критикуваш за това, което не е направил.
Това е феър плей и европейски начин за водене на политика.
Опозицията не казва реални алтернативи, само констатации. Аз питам: С какво управление на БСП ще бъде по-различно от това на ГЕРБ?
Нека гледаме напред, грешките на ГЕРБ ги знаем всички. Нека кажат ясно и на разбираем език хората от опозицията- какво предлагат конкретно.
За страничните наблюдатели изглежда странно наистина, но ние, които малко или много сме в "кухнята" на опозицията знаем каква гнилоч е там и какви интереси се обслужват.
Много хора не правят разлика между ГЕРБ и БСП. Защо?- Или има бизнес-коалиция между тях- например PR агенции?
Проблемите, особено вътрешните, на опозицията са много и тя трябва да си ги реши първо тях.
Но пак повтарям- не си представяйте социалистите като някакви критикари за щяло и нещяло, което правят, напривили са или имат намерение да направят ГЕРБ. Това крепостническо и тесногръдо мислене е остаряло. Да, имат много грешки ГЕРБ, но са направили нещо, което трябва да бъде признато. Така се води модерна политика, не с отричане и пълна конфронтация. Удряй противника там, където не се е справил, не там, където е направил нещо.
Нима наливането на държавни пари в Белене не може да се сравни с асфалта на Бойко?- Хората не ядат нито асфалт, нито ядрени реактори.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162411
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595