Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2012 20:45 - КРАТКА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ВИНОТО
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 39875 Коментари: 0 Гласове:
1



        Преди да започнете производството на вино създайте своята материално техническа база. За тази цел изберете помещение- изба, приземна стоя ,външна постройка и т. н.осигурете съдове/каци,бурета бидони,дамаджани/,по възможност гроздомелачка , също така трябва да имате захаромер,спиртомер,термомитър, маркуч за преточване, бъркалка и някои други принадлежности, които ще споменем по нататък в изложението.

       Преди и след употреба  почистете  и дезинфекцирайте съдовете в които ще ферментира и след това съхранява виното.Обикновено за тази цел се използва от 5до 10% разтвор на натриев карбонат/сода за бъчви/ В 10 л.гореща вода се разтваря от 0.5 до 1 кг./в зависимост от това колко е замърсен съда/.  След измиването му се изплаква последователно с топла и студена вода и като изсъхне се опушва със серни ленти  за дезинфекция.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

       НАПРАВА НА ЧЕРВЕНО ВИНО ОТ 100КГ. ГРОЗДОВА МЪСТ.

       - Смелете с гроздомелачка или намачкайте по свой начин 110-120 кг. избрано по ваш вкус сорт или комбинация от сортове грозде като е желателно да отделите чепките.

        - Премерете температурата и захарното съдържание на гроздовата мъст при необходимост корегирайте до 22-23% /Табл.1 от Приложението/

Запомнете:. 1.7 кг. захари повишава алкохола на 100 л. вино с 1 градус.

        - Добавете веднага след смачкването на гроздето необходимото количество серен двуокис за дезинфекция /сулфитиране/ на гроздовата мъст под формата на серниста к-на или калиев метабисулфит .Количеството варира от 150 до 300 мл. за серен двуокис или 20 до 40 гр. калиев метабисулфит в зависимост от качеството на гроздето.                        Правило № 1 - от сулфитирана гроздова мъст се получава вино с по висока трайност,по висок алкохолен градус,по наситен цвят и хармоничен вкус.

     - Добавете необходимото количество култивирани дрожди с цел по правилно протичане и завършване на ферментация /Информация за продукта и начина  на употреба  е подробно описан в приложението на книжката/

     - Размесете добре с дървена бъркалка или чрез претакване.

     -По време на ферментацията по 1-2 пъти на ден разбърквайте.Желателно е да се направи т.н. лъжливо дъно което държи под залив джибрите и ги предпазва от евентуално вкисване.

      Вариант 1: За вина които ще се консумират непосредствено след приготовляването им е желателно до десетия ден след приключване на бурната ферментация да се отделят от джибрите и оставят на тиха ферментация до приключването и./захаромера отчита 0%/

     Вариант 2: За отлежали вина оставете ферментацията да приключи за 20-25 дни и отделете от джибрите.

      -Избистрете виното за да отделите от него всякакви микро частици, които в последствие оказват неблагоприятно влияние на готовото вино. Най  доброто средство за тази цел при домашни условия е бентонита /Информация за продукта и начина на употреба е подробно описан в приложението на книжката/ До 10 дни виното е избистрено/.            Правило № 2 -добре избистрените вина се съхраняват по дълго време без, да се променят качествата им.

     Така полученото вино е годно за консумация,но за да разкрие цялостната си палитра от ароматни и вкусови качества в зависимост от избрания вариант на ферментация е необходимо да отлежи от няколко седмици до година.За по търпеливите и ценители на елитни вина предлагаме след избистрянето и отделяне от утайката към виното да се добави от3 до 6 гр. на литър дъбов чипс След като престои 5-6 седмици вие ще получите вино с изключително хармоничен вкус ,свежест и екзотичен аромат, което може да бутилирате или запазите по друг от познатите начини за съхранение.

   НАПРАВА НА БЯЛО ВИНО ОТ БЯЛО ИЛИ ЦЕРВЕНО ГРОЗДЕ С   

          БЕЗЦВЕТЕН СОК. РЕЦЕПТАТА Е ЗА 100 ЛИТРА БЯЛО ВИНО.

-      Смелете толкова грозде за да може непосредствено след това да отделите 100 л. сок в отделен съд.

-      Коригирайте при необходимост захарното съдържание до 20-21%

-      Сулфитирайте по  споменатия по горе начин.

Запомнете: Ползването на калиев метабисулфит не се препоръчва за

дезинфекция при производство на бяло вино тъй като се влошават вкусовите качества на крайния продукт.

    -Оставете 24 часа сока да се избистри след което го отделете от утайката и прехвърлете в съда за ферментация/буре, дамаджани или бидон снабдени  със специален ферментационен звънец, тампон с памук или торбичка сух пясък/

    -Добавете необходимото количество култивирани дрожди по познатия ви вече начин.

Запомнете: Отделеният сок за получаване на бяло вино ферментира     трудно и бавно, поради което добавянето на култивирани дрожди е наложително.

      -По време на ферментацията е желателно поне веднъж да се отдели утайката и да се добави останалото количество активатор на дрождите.

      - След 30 до 40 дни ферментацията е приключила , след което виното се избистря с бентонит .

        -Източете виното в съда за съхранение и добавете необходимото количество дъбов чипс по познатия начин за да получите завършен вид на вашето вино.

Периодично проверявайте състоянието на вашето вино:Чаша с вино оставете за 24 часа при стайна температура , ако след това не е променило цвета или вкуса си виното е здраво,в противен случай нещо не е наред и е необходимо да се вземат мерки за лечението му като се консултирате със специалист.

         Произведените по този начин вина могат да се подложат на дестилация , при което вие ще получите изключителни на вкус , аромат и мекота ракии ./В приложението към четивото ще намерите таблици за определяне на алкохолния градус и как да корегирате до желания градус вашата ракия/

          Спазвайки горепосочените технологични препоръки вие може да получите отлични резултати , а именно да притежавате вино с вкуса на любовта ,съхранило аромата на земята, топлината на слънцето и нежността на красивото женско тяло. Пригответе трапезата поканете приятели напълнете чашите ……. но това вече е друга тема. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157791
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595