Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2010 09:34 - 13.Мюсюлманско възраждане и реформация през ХІХ в. Предпоставки, същност и представители.
Автор: gsgbg Категория: История   
Прочетен: 2132 Коментари: 0 Гласове:
0



 походът на наполеон Бонапарт към ядрото на мюсюлманския свят е причина за край на изолацията на арабите. Домът на исляма става фактор в световната политика, става арена на бурни працеси и изменения.

            Досегът на мюсюлманската с европейската цивилизация дава силен тласък на идеяното развитие. За мнозинството мюсюлмани определяща остава привързаността към религията, нейните предписания и свещени иституции. Във вярата мюсюлманите намират опора.

           

            Мюсюлманското възраждане протича в две основни насоки. В религиозно отношение то се изявява в т.нар. Реформация. В началото това тебение надделява и дори приобщава светската насока на просветителството.

            Реформацията в мюсюлманския свят протича няколко века след християнската, но и в арабския свят реформацията има същито задачи, каквито има и в Европа.

            По своето съдържание Реформацията в исляма обхваща преоценката на цялостната система от верски, етнически и социално-политически проблеми при тяхното пречупване и утвърждаване на господстващото в обществото религиозно съзнание. Тя протича с променлива интензивност и дълбочина во тделните страни от мюсюлманския свят.

            Реформацията преминава приз три основни етапа.

            Първият етап обхваща периода 19 до началбото на 20 век. тогава се оформя Реформацията като процес и идейно течение. Разработват се насоки за нов подход както към собственото минало и настояще, така и към европейската материална и духовна култура.

            Вторията етап започва след края на пъвата световна война. Движението на мюсюлманските народи към държавна самостоятелност става исторически фон на реформаторските процеси. Те отразяват разлагането на традиционните порядки и тяхната замяна с буржоазни.

            Третият етап протича в сложната обстановка около избора на пътя за развитие.

            Мюсюлманската Рефомация изпитва влиянието на множество фактори. Първите си изяви реформаторите осъществяват в ситуацията на общо неразбиране. Те съчетават новите си идеи с помощта на проповеди. Движението на реформаторите поставя основите на съвременното рационално тълкуване на верската доктрина и предписания. Целта на Реформацията е да укрепят религиозната привързаност, вътрешаното приемане на вярата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162228
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595