Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2016 10:29 - Дезинформацията- необходим ли е контрол за медиите?
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1855 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 25.01.2016 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Вчера за пореден път станахме свидетели как информационната машина на практика става дезинформационна. Става въпрос за фалшивата "новина", че в ЕС били забранени кръщенетата, която излезе като препечатка от италиански "информационен" сайт и дори беше опровергана в централната емисия на Българската национална телевизия. Видяхме как на принципа на "веригата" псевдоинформацията буквално заля родното интернет-пространство и социални мрежи и какви километри коментари се изписаха. Това също показа, че за пореден път средностатистическия български интернет-потребител е лесно манипулируем и не се замисля дали това, което се публикува, е истина или не. Също показа, че е крайно време да има контрол върху достоверността на това, което медиите публикуват.
Вината не е само на италианския сайт, но и на всички български медии и псевдоновинарски сайтове, които направиха препечатката или препубликуването- както искате го кажете. Вината им е в това, че не са си проверили дали информацията, която препечатват, е достоверна или не, а това ако наистина са уважаващи себе си журналисти трябва да правят. Не може да пускаш "новина", която се чете от десетки хиляди хора без да си сигурен дали тя е достоверна или не и това е огромната отговорност не само на медиите и новинарските сайтове, но и на всички нас, които пишем и публикуваме в интернет, тъй като реално погледнато, вече всеки, който има блог, фейсбук или личен сайт вече е своего рода електронна медия и разпространител на информация.
Именно тук е "разковничето" на проблема.
Всички, които ползваме социалната мрежа, всеки ден виждаме множество публикации в най-различни групи от псевдоинформационни сайтове, които очевидно целят манипулация и дезинформация. А знаем, че като пуснеш един линк в 15-20 фейсбук-групи или в интернет някъде, по веригата се разпространява за минути.
Крайно време е да се направят съответните промени в закона за медиите. Не може видимо сайтове, които не са информационни агенции, да дезинформират и тук трябва да се направят съответните корекции в законите и наредбите и такива информационни дезинформатори да бъдат директно сваляни от интернет-пространството и сървърите на съответният хостинг, както и домейните. Трябва също всяка медия да носи пълна отговорност за достоверността на това, което публикува и съответно да има огромни санкции, ако се публикува целенасочено дезинформация. Тук не става въпрос медиите да са под държавен контрол- нищо подобно, но дезинформация е своего рода престъпление над конституционното право на всеки български гражданин да получава информация. 
Проблемът е лесно решим и е въпрос на желание и мерки. Виждаме, че средностатистическият българин вярва на почти всичко, което прочете в интернет, чуе по радиото или гяледа по телевизията. Никой няма моралното право, още повече, журналист, да манипулира хората с невярна или изопачена информация. Задължение, както казах, на журналистите е да си проверяват информацията преди да я публикуват. Наистина, сигурно важно за тях е да са първи за публикуване на някаква информация, но това не е журналистика, а просто цел да има повече посещения в сайта на съответната агенция, често с някакво "бомбастично" заглавие, което понякога няма нищо общо със съдържанието на публикацията към него.
Така че, вместо СЕМ да "дреме", да си върши работата.   



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157856
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595