Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2015 14:26 - Не бива да си играем с огъня на религиозната омраза
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2803 Коментари: 0 Гласове:
1



  Атентатите във Франция през последните 24 часа наистина са една проява на радикализъм, която трябва да бъде осъдена.
Но нека видим каква е предисторията и вероятно причините. Става въпрос за карикатури, които отпушиха- образно казано- един радикализъм и жажда за мъст. Не може който и да е да се подиграва с религиозните чувства на човек, който изповядва друга религия. Поставям въпроса по този начин: как бихме реагирали като християни, ако във вестник или списание, издавано в държава с ислямско вероизповедание бъдат публикувани подобни карикатури, осмиващи нашата регилия?- Нима и ние няма да искаме възмездие?
Въпросът стои точно по този начин.
Но трябва да бъде осъден и разстрела на невинни хора, и карикатурите, тъй като в случая те са първопричината.
Призовавам след случилото се хората да се замислят и в никакъв случай да няма прояви на ислямофобия поне в България. Нашите мюсюлмани и въобще традиционния сунитски ислям няма нищо общо с прояви на тероризъм и радикализъм. Някои неправилно казват "фундаментализъм". Не, това не е фундаментализъм, тъй като в исляма фундаментализмът се свързва с борбите срещу колониализма през 18. и 19. век, а това, че днес разни самозвани ислямски радикали правят своеволни тълкувания на Корана съвсем не означава, че традиционния сунитски ислям има нещо общо с такива прояви.
Във всеки случай към прояви на краен ислям или каквато и да е религия, която избива на крайност, трябва да бъдем безкомпромисни. А радикализъм в исляма може да се търси и в Русия- давам за пример Чечения, чиито лидер Рамзан Кадиров открито покрепя убийството на жени "в името на честта".
Проблемът не е в традиционния ислям, а в това, че се допуска той да ръде радикализиран. Именно тук трябва да има и държавна българска политика чрез създаването на Висше ислямско училище в България, което да бъде под контрола на държавата и на Главно мюфтийство. В момента голяма част от имамите са обучавани в чужбина и ние не знаем какъв ислям проповядват. Още повече това стана ясно след събитията по обиските по джамии, една от които е на частен терен и дори Мюфтийството каза, че не знае там какъв ислям се проповядва. Именно тук е държавната политика и такова Висше ислямско училище (аналог на Духовната семинария) е необходимо. Тези, които се правят на патриоти и говорят, че такова нещо не трябвало да се създава, нека прочетат и помислят- по-добре ли е близо 1/4 от българските граждани, които са с ислямско вероизповедание, да бъдат обект на имами, които не се знае какво проповядват, или държавата да отдели малък ресурс за обучение на ислямски духовници, които ще проповядват традиционния ислям?- Давам пример, че в много села в България, в които живеят и мюсюлмани, и християни, когато има християнски празник, и мюсюлманите празнуват, когато има мюсюлмански- и християните, когато се строи църква- и мюсюлманите помагат, същото и когато се строи нова джамия.
Така че трябва да се отнасяме с уважение към всички, които изповядват друга религия, но и те към нас. Не бива да си играем с огъня.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162129
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595