Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2014 13:13 - Резултатите от изборите- какво следва?
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3064 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Напълно раздробен парламент, което, от една страна, е добре, че има широко представителство, от друга предполага политическа нестабилност. 
Ярко откроен победител, който бие с двоен резултат досега управляващата коалиция БСП-ДПС. БСП губи огромен брой избиратели и това, което днес изкара като резултат, е нейният истински потенциал. 
Поздравявам НФСБ, че влязоха, въпреки че не ми харесва коалицията им с ВМРО. ББЦ за мен е пълна загадка откъде вадят толкова гласове, РБ според мен са напълно безидейни и разконцентрирани икато послания- един казва едно, друг друго.

Какво правителство може да се излъчи:
Проблемът не е в това, че няма ярко изразено мнозинство както и да го гледаш. Някои казват: ГЕРБ няма да може да управлява самостоятелно. Е да де, ама по този български начин "Не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле" дай да сринем направо държавата. Трябва да има съгласие около приоритетите на следващо управление: 1. приемане бюджет 2015, 2. КТБ и т.н. в хоризонт от поне 6 месеца. Правителството се прави от най-голямата парламентарна група по право и изпълнява тези приоритети. След 6 месеца ако няма съгласие за нови приоритети- пак отиваме на избори.
Друг начин няма и не БСП сега да си измиват ръцете с това "излизаме в опозиция". Няма как да излезеш в опозиция, след като няма мнозинство и това е въобще пълен отказ от отговорност и държавническа позиция.  За БСП това е съкрушителна загуба- за година половина управление и дивотиите, които сътвориха, загубиха повече от половината си избиратели, аз прогнозирах още преди около месец, че ще вкарат БСП- 50-тина депутата, комплект БСП+ДПС не повече от 90.
Този парламент показва, че е време политическите партии да надраснат своите лични и партиини интереси и да проявят държавническо поведение и позиции и именно това, че влязоха много партии в парламента, показва, че окончателно режимът на политическото статукво е разбит. Какво се казва с тези резултати: ГЕРБ трябва да управлява, но не напълно самостоятелно. При по-висока избирателна активност резултатът на ГЕРБ щеше да е още по-висок. С цената на всичко трябва да бъде съставено правителство.
Колкото до избирателната активност- толкова са гражданите, които се интересуват и имат мнение, другите- да са гласували. Това, че не са отишли да гласуват, не означава непредставителност на народното събрание.  Гласуват тези, които имаме мнение и позиция. Другите като са апатични- всеки си има право на избор, но беше отговорно при сегашната политическа и икономическа ситуация и при тази институционална криза да проявят отговорност и да гласуват- независимо за кой. Защото всички живеем в нашата родина и носим отговорност за бъдещето й. Като не си гласувал- значи не те интересува въобще какво става не само с държавата, но и с теб и е доста цинично после да протестираш и да мрънкаш.Не резултатът от изборите е страшен, страшното ще е ако партиите не се разберат. При всички случаи този резултат предполага и гарантира  едно открито управление и край на задкулисието- всяко партия ще контролира останалите- и тези, които евентуално ще съставят мнозинство, и тези, които ще са опозиция. Но има и друго- при тази ситуация да се говори само за мнозинство и опозиция- т.е. противопоставяне, не е държавническа позиция и поведение.



Гласувай:
3



1. minevv - da
06.10.2014 14:00
da
цитирай
2. bubolina111 - заиграят ли се
06.10.2014 14:06
политически игри и интриги, то на следващите избори и 25% ако гласуват, ще е много.
Право забелязаха от чуждите медии, че отидохме на избори вяли и отчаяни .И кака не?
НЯМА ТЯГА!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1161857
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595