Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2014 19:16 - Дали са необходими областните управители?
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2203 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.09.2014 19:17


 
Заговори се напоследък за смяна областни управители, тъй като има негодувание, а и имаше и протести, срещу назначаването от кабинета "Орешарски" на областни управители от ДПС в райони, в които ДПС няма влияние.
Но никой не си зададе въпросът дали въобще структурата "областен управител" е необходима. За жалост, се хванахме за партийното, или, по-скоро, на етнически принцип, което е лошо.
В крайна сметка кого представлява един областен управител? Представлява ли той хората в своята област, за която отговаря и дали те въобще са го избирали той да е техен представител?
Не.
Областният управител се назначава от Министерски съвет, като е едноличен орган на изпълнителната власт в областта. При осъществяване на своята дейност областният управител се подпомага от заместник областни управители и областна администрация.
Добре, но това не противоречи ли на принципите на демокрацията, които би трябвало да включват и това местните хора да избират кой да ги представлява или просто областната администрация (с извинение за израза), е хранилка за областен, зам. областен, секретари и администрация, които не са избирани от местните хора?
Как може мен да ме представлява човек, когото аз не съм избирал и който може да няма нищо, ама абсолютно нищо с областта, за която отговоря и чиито интереси на практика би трябвало да защитава???
По нормативи този човек трябва да Осигурява съответствие между националните и местните интереси, организира разработването и изпълнението на областни стратегии и програми за регионално развитие, осъществява взаимодействие с органите на местното самоуправление и местната администрация,Отговаря за опазването и защитата на държавната собственост на територията на областта,Осигурява спазването на законността на територията на областта и осъществява административен контрол по изпълнението на административните актове и т.н.
Добре, хубаво. Но тези негови правомощия не се ли покриват поне на 90% с правомощията на кметовете, които реално представляват живущите в съответния район хора и СА ПРЯКО ИЗБРАНИ ОТ ТЯХ?
До огромна степен областните управители са напълно излишни и би трябвало да има реформа или нормативни актове- не съм специалист, не мога да кажа точната формулировка- и тази цялата областна администрация, която се издържа от ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЧРЕЗ НАШИТЕ ДАНЪЦИ, просто да бъде премахната?
Нима кметовете, които са избрани от хората ПРЯКО, нямат същите правомощия като областния? Нима местната власт, която кметовете представляват, не е част от държавната власт, за да се дават пари за дублиращи структури като областните?
Необходима е тотална реформа, която да премахнат въобще областните управители като структура. Според мен те са напълно излишни, не представляват народа и хората, тъй като не са избрани пряко от тях и държавата дава нахалост пари за тях. Тези, които са избрани от народа (хората), са кметовете.  Областен управител е напълно излишна, паразитираща и излишно утежняваща функция.
Това е моето мнение по тази тема и по дебата и скандалите са областните управители. Не става въпрос дали един областен е от ДПС или от БСП,а за това дали въобще има необходимост от такава структура.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1161851
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595