Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2014 20:45 - "Ние всинца българите, тука и отсреща, само стоим и чакаме"
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3383 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.08.2014 08:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Ако някой ни попита какво правят днес българите, ние, като туриме ръката си на сърцето, отговаряме му тия две думи: стоят и чакат. И наистина, тия са думите, с които най-добре може да се определи и охарактеризира нашето днешно положение. Ние всинца българите, тука и отсреща, само стоим и чакаме, а нищо не предприемаме, за нищо се не готвим."
"Несъгласието, омразата, завистта, подлостта, интригантството и всичките други лоши качества на човека, които особено се добре развиват във всеки робски народ, пуснали са дълбоки корени помежду ни и парализират много добри и полезни дела за народа ни. Ако да бяхме малко по-честни и по-благородни, малко по-самопожертвовани и по-горещи патриоти, много работи не щяха да са сега така, както ги гледаме."
Стефан Стамболов.
Нима тези думи не са актуални и днес? Нима сега не господстват "Несъгласието, омразата, завистта, подлостта, интригантството и всичките други лоши качества на човека" и "Ако някой ни попита какво правят днес българите, ние, като туриме ръката си на сърцето, отговаряме му тия две думи: стоят и чакат."
Да, стоим и чакаме. Или, по-скоро, недоволстваме по форуми, по социални мрежи, по кръчми и кафета. На думи всички сме много, ама много големи патриоти, а като дела малцина правим нещо. Апостолът е казал "Дела трябват, а не думи". Защото мнозина "патриоти" само приказват, а не са направили абсолютно нищо. Всъщност големият български възрожденец и патриот Захари Стоянов е казал:
"Има два вида патриоти: едните - истинските, които историята назовава такива. Техните заслуги късно се ценят. Вторите са тия, които сами се провъзгласят за патриоти, защото громко говорят - повече от другите - за ревност и любов към всичко, що е отечество."
Във всички случаи липсва единение на българите, по-скоро, на основните политически партии, върху една национална стратегия за 25-30 години напред, в която да са очертани основните приоритети за развитие на страната и по тях да няма спорове. Защото такава стратегия нямаме и до днес, стратегия, която да очертае различните сфери в България и тяхното развитие и която БЕЗСПОРНО да има подкрепата на основните политически партии и на всички политически партии, формации и прочие, които я подкрепят и които искат не всяко следващо правителство да започва, образно казано, "от нулата"- нека си има своя програма, свои приоритети, но които програми и приоритети да са в синхрон с тази национална стратегия. Всъщност такава стратегия трябва да бъде разработена от Националния консултативен съвет за национална сигурност, от НС, от синдикатите, от национално представените организации и е въпрос на широк обществен диспут, но не е невъзможно такова чудо да бъде изработено. Защото няма леви, няма десни, няма центристи- всички трябва да работят за благополучието и просперитета на България и на нас, българите, за националното, а не за партииното.
Всъщност, прякото доказателство за това, че партии работят за партииното, а не за националното, е БСП. За всеобща изненада преди няколко часа научаваме, че на 23 юли и 18 юли по времето на кабинета "Орешарски" е била направена поръчка от страна на БНБ за отпечатването на общо 26 милиона лева в различни банкноти заради "изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви." Защо научаваме за това чак сега и защо търсят едва ли не отговорност от служебния премиер проф. Близнашки и Порожанов за това, след като те въобще, ама въобще нямат отношение към това и не могат да дадат какъвто и да е коментар- поръчката е направена по времето на Орешарски. 26 милиона лева не са кой знае каква сума в държавата, но все пак трябва да има яснота.
Защо криха досега това и не го обявиха на  23 юни или на 18 юли, когато са направени поръчките, защото това криене поражда, малко или много, съмнения. Кому беше необходимо това мълчание от страна на кабинета "Орешарски" и БНБ до днешна дата или идеята е била да се "обвини" служебното правителство за щяло и нещяло в крайна сметка?- Именно това е последното (да се надяваме, щото може да изскочат още крити неща), доказателство, за това, че предишния кабинет на Орешарски управляваше задкулисно и може би е бил жертва на задкулисието.
Честно казано, не разбирам БСП-арите сега във връзка с изборите. Хем недоволни от листата и от Вигенин най-вече, хем пак ще гласуват за тази листа и за тази партия.Привърженик съм на преференциалния вот, но при тези условия, които са сега, това е загубена кауза, а и иди обясни на 90% от гласуващите за БСП, които едва помнят номера, как трябва да гласуват. Хем не харесваш листата, хем ще гласуваш за нея без да имаш никакви аргументи. Как и с какво лице ще обясняват това, че довчерашната им кандидатка за евродепутат Лаверн отива към Бареков.А  честито, толкова я "рекламираха" за евроизборите, макар че лично аз, аджаба, не разбрах КВО прави в листите и кой я знае тук въобще, освен Пиргова, която още си защитава Пеевски. Да не говорим, че зорлем я вкараха БСП в листите си незнайно по какъв принцип и защо.www.vsekiden.com/156524 Отличен 6 за кадровата политика на бешопарите. Всъщност в момента БСП са като разграден двор и разпасана команда- сега всичко живо в БСП обсъжда Вигенин и това е най-големия проблем. В крайна сметка БСП въобще не "воюва" с противника си ГЕРБ, а с Първанов, с Дончева, с Петков, с кой ли още не, сигурно защото няма и идея как да "воюва" срещу ГЕРБ. Но, в един документ от началото на Прехода БСП си казват" "когато губим, ние пак печелим". В крайна сметка около избори каквато и структура да има една партия, трябва поне за 3-4 месеца да стане лидерска, за да действа нормално и ефективно.
Но, колкото повече грешки правят, дали поради некадърност, дали поради лични амбиции, толкова по-добре.
Защото второ задкулисно управление на БСП е един от възможно най-лошите сценарии и не бива да го допускаме.






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157678
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595