Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2014 14:37 - Късогледството в българската политика
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1822 Коментари: 0 Гласове:
1



  Политическото късогледство и дребнавост са знакови вече за българската политика. Всеки следи какво ще каже някой от "противниковия лагер" там, да рови за компромати и прочие и прочие простотии, а политическият "хоризонт" отива до там да се гледа само до края на седмицата как да се оплюе някой по радиата и телевизиите и колко участия могат да се осигурят, за да се създаде изкуствен скандал.
Проблема не е в това, че някой няма диплома- майната й на дипломата или че бил завършил еди- какъв си колеж, ама не съвсем- никой не го интересува това. Много по-важно е дали този човек си върши работата, какво прави и какви са резултатите от това, което върши. Защото ако са положителни- ако ще да е с основно образование министър, той си върши работата.
Непрекъснато, който и да управлява, коментари и скандали, че този или онзи министър бил калпав и прочие. Министрите се сменят и голям праз, че някой министър е калпав или не- министърът поначало е политическо лице в един редовен кабинет, той е назначен от министър-председателя, има си и политически кабинет. И да е завършил например стругарство, а да е министър на транспорта, няма никакво значение- зад него стои цяла "кохорта" експерти, а той е просто политическото лице. Ако екипът му работи добре и има добри резултати- какъв проблем има?
За съжаление пак политическото късогледство стана факт- още няма и 24 часа от назначаването на служебното правителство и започнаха да се вадят компромати, да се казва, че цялото правителство не става за нищо и прочие. Само дето още няма организиран протест срещу това правителство. Ама чакай малко- защо ти е необходимо да атакуваш правителство, което ще управлява има-няма два месеца до изборите? И лошото е, че това го правят няколко политически партии, което говори, че те въобще не гледат по-далеч буквално от утре. Идват избори, те вместо да се концентрират като нормални хора върху своите програми, там кои ще издигат за депутати, върху послания и прочие, се занимават буквално с глупости. Единственото, което може да се иска от служебното правителство във връзка с изборите, защото това е най-важното и за политическите партии, е консултации и прозрачност на подготовката на изборите и тяхното провеждане. Друго няма какво да се иска, а и не би и следвало- това правителство нито има времето, нито пък има парламент, за да предприема някакви кой знае колко дългосрочни програми и да има законодателна инициатива.
Добре, а хипотетично ако служебното правителство и президента подадат оставки, какво правим и въобще остава ли някаква функционираща власт и държавна институция в страната?- Чесно казано, в Конституцията не знам да е предвидена такава ситуация, при която няма работещ нито парламент, нито правителство, нито пък президент. То излиза, че по пътя на логиката при такова хипотетично положение единствената легитимна институция остава патриаршията. Така че трябва да се мисли не от днес за утре и дай да оплюем тоя, че не ни харесва и ако можем да го махнем, ами в по-далечна перспектива.
Въобще българската политика наистина се излага с една дребнавост и вглеждане в детайлите. Гледат детайлите, а въобще нямат представа какво искат и какво да се прави.
Още не разбирам защо след избухналия скандал в земеделското министерство и фонд "Земеделие" Орешарски не освободи от длъжност министъра. Има недоволство, има наистина скандал, махни го министъра и сложи друг- какъв проблем има?- Поне покажи, че взимаш някакво отношение и подобни неща няма да търпиш. Голям праз- един министър сменен. Ами така се прави и така се печели доверие- като има проблем, сменяш човека- кандидати колкото искаш.
От такива вглеждания и дребнавости все още строителните фирми не могат да си получат над милиард и половина изработени пари. Майната им на фирмите- важното е хората, които са работили и не са си получили парите, да си ги получат. Ама не- то ония искат актуализация на бюджета, за да може да откраднат, ние пък няма да дадем, ония там гласуват с нас, ама ние не щем и т.н. Никой не го интересува това кой с кой гласува- имаш сума работници, на които не са им изплатени пари и заплати по вина на държавата, няма тука леви, десни, центристи и т.н.- отиват в зала, гласуват актуализацията, хората си получават заплатите и толкоз. Какъв толкова сложен проблем има в това и точно така трябва да се прави, ако наистина искаш да има доверие в институциите, в партиите и в политическата "класа". 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162707
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595