Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2014 19:54 - Задължително гласуване?- Няма да има такова.
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1861 Коментари: 0 Гласове:
0



    Темата за задължителното гласуване стана вече особено актуална и дискутирана, дори някои заговориха да се даде право на навършилите 16 години да гласуват. По първото предложение- задължително гласуване- подкрепям, по втората- това е пълна глупост да се даде право на едни тийнеджъри, още неизлязли от пубертета и въобще нямащи представа какво е политика, нямащи поглед върху политическия живот, идеи и прочие, да гласуват.
Задължителното гласуване съм убеден, че няма да бъде въведено за предсрочните парламентарни избори. Считам за най-вероятен варианта да се проведе референдум за задължително гласуване, мажоритарен вот и електронен вот заедно с парламентарните избори. Мажоритарен вот трябва да има, електронно гласуване- категорично против, тъй като там вариантите за манипулация, злоупотреба с ЕГН-та и въобще липсата на възможност за повторно броене на гласовете, подадени по електронен път, са много.
Колкото до предложението на Станишев и на БСП (въпреки че вътре в БСП има разнобой по това), считам, че е по-скоро пушилка не за друго, ами защото ако толкова много подкрепяха задължителният вот, имаха възможност да направят референдума барабар с евроизборите- имаше и има събрана подписка за референдум. Също така имаха възможност още на днешното заседание на Народното събрание да вкарат точка за приемане на задължително гласуване в дневния ред, което те, естествено, не направиха, нито обявиха кога ще бъде внесено такова предложение в Народното събрание. Ефекта от задължително гласуване- най-губеща ще бъде БСП, тъй като тя винаги е разчитала основно на твърдия електорат + малка част периферия. ДПС са константа като резултат, единствено от сегашните партии в парламента ГЕРБ биха спечелили от задължително гласуване, но не кой знае колко.
Колкото до датата на избори- подмятат се всякакви дати, от 20-ти юли до октомври, като всички изведнъж забравиха, че датата на избори се определя от президента в съответствие с Конституцията, а не от този или онзи лидер на партия. Не можем да говорим за дата на изборите, докато не видим оставката на кабинета като свършен факт черно на бяло. Дотогава всякакви приказки за дата са излишни.
Несъмнено ще възникне и въпросът за състава на служебното правителство, като че ли е на живот и смърт, но нека помислим- ако правителството подаде оставка в петък, избори между края на юли и началото на септември (което ми се вижда много по-реалистичен срок-септември), то това правителство ще има за задача единствено да подготви изборите, т.е. какъвто и да е съставът му, то по Конституция е с крайно ограничени правомощия и мандат. Така че съставът на служебното правителство няма никакво значение.
Във всеки случай новите избори поне малко ще разбутат тази задънена улица, в която се намира сегашният състав и съотношение между политическите групи в парламента. Ще влязат ГЕРБ като първа политическа сила, БСП и ДПС с равен резултат, но с голяма разлика спрямо ГЕРБ, евентуално ББЦ (ако няма някакви сътресения в нея),  НФСБ, възможно е и АБВ да успее да мине бариерата. Реформаторският блок няма да влезе, първо- защото Кунева, доколкото разбрах от медиите, им е спряла финансирането, второ- ще се изпокарат за 10-те реално избираеми места в депутатската листа и ще стане като провала, наречен "Синята коалиция". Така че влизането на поне една формация, която не е била досега представена в Народното събрание, трябва да се счита за добър знак и поне малка промяна. Ако ли се запази пак същото съотношение- тогава вече нещата наистина са трагични, но пък няма как да се получи същото, тъй като има достатъчно време БСП да изгубят още повече доверие и твърд електорат и да изкарат дори по-малко от ДПС.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162232
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595