Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2014 08:31 - Трябва да си сменим чипа
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2145 Коментари: 1 Гласове:
1



 Пак се заговори за "Южен поток", за "Белене", за проекта, наречен Евразийски съюз и прочие. Никой не обясни на разбираем език какво печели България от Южен поток, и по-скоро, каква е изгодата на обикновения българин от тая тръба. Засега резултатът от поредният енергиен провал и бързане, е заем от 1 милиард от "Газпром" и две тръбички, които вече са демонтирани.
Говори се за някакви десетки хиляди работни места, които щели да се открият около двата големи енергийни проекта, а никой не се сеща, че това ще бъде 6-7 месеца, максимум година, докато се строят тези чудесии, и то за нискоквалифицирани работници. След края на строежа- какво правим с тези хора?- Отново на улицата. За "Белене" бърбореха пак за хиляди работни места, а се оказа, че в самата централа ще работят не повече от 900 специалисти, повечето- руснаци. Същото ще бъде и за "Южен поток".
И "Газпром", и "Атомстройеспорт", са корпорации, които по нищо не се различават от "Шеврон" и водят същата хищническа политика. 
Нито се заговори с колко ще падне цената на газта в България, ако тръбата се построи, какъв процент от транзита на газ ще получаваме, къкви въобще ще са условията. Защото се получава, че чужда корпорация строи тръба на българска територия, а ние, бедна България, пак ще плащаме кажи- речи, най-скъпо за газ от цяла Европа, въпреки че през нас минава тръбата, от която печелят други. Какво е изгодното тук?- Че минава тръба и нещо там геополитически било добре?- Какво ни грее това, след като пак ще се плаща скъп газ? Къде е защитен националния ни интерес в случая?
Ако имахме политици на място и които наистина се борят за българския национален интерес, щяха да кажат: да, ще строим, но искаме 50% по-евтин газ от датата на започване на строежа и 30-40% от цената за транзит на газ.
Много се говори и за проекта Евразийски съюз- Русия, Беларус и Казахстан. Говори се за нещо в пространството, без да има реални факти, по някаква безумна симпатия и като че ли мед и масло ще потече от това нещо.
Фактите са следните: Беларус и Казастан са отказали да подпишат с Русия за създаването на този търговски и икономически съюз. От три държави две отказват. Беларус отказва, защото отстоява позицията за запазване териториалната цялост от Украина и по ред други причини, касаещи равнопоставеността на участниците в Съюза. Казастан с почти същите мотиви. Ясно става от краха на тази съюз засега, че няма да е съюз на равнопоставеността, а на държавите-сателити.
За жалост тук, в България, все още не можем да разберем, че не трябва нито прекалено да се обвързваме с Русия, нито със САЩ или която и да е друга държава.
Лукашенко много точно го е казал:
 "Основная наша проблема - та, что ни в военном, ни в экономическом плане мы не относимся к сильным игрокам. Более того, наша независимость - это тоже иллюзия" 
Крайно време е да се проумее, че вече Русия не е онази Русия, която битува в народоспихологията на българина. Русия и руският икономически интерес вече са интересите на корпорации като "Газпром" и "Атомстройексторт" и по нищо не се различават от хищническите интереси на западните корпорации.
Но тук се мисли, че мед и масло ще потече, манна небесна и прочие. Минаха отдавна тия времена и всичко лежи на стари спомени и хипотези.
Българският национален интерес е интереса на българските граждани, на  хората с българско национално самосъзнание в Западните покрайнини, в Украина и Молдова, не е в това за пореден път да станем безгласен сателит на една или друга държава и да слушкаме какво ще кажат я янките, я братушките. Няма такъв "филм" ако наистина искаме България да бъде силна държава и ако сме патриоти.
Един човек беше прав поне за едно- че трябва да си сменим чипа.



Гласувай:
1



1. getmans1 - Казано още по-просто ...
05.05.2014 09:55
също е като парното, изключваш си радиаторите и пак дължиш пари .... заради тръбите, щото минават през твоята собственост и ти заемат определено пространство.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1161771
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595