Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2014 08:28 - Viva the social circus - БСП
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1878 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.03.2014 08:33


                Все повече живеем в някаква държава на социалния абсурд. И това все по-ярко проличава през последните 4-5 месеца.

            Гръмки са заглавията, че дадоха коледни на пенсионерите, в което няма нищо лошо- дори е похвално. Сега ще дадат 60 милиона за великденски. Да, това са малко или много социални действия, но има едно нещо, което се нарича целесъобразност. Аз подкрепям всички социални мерки, но има много голяма разлика между социално, между популистко и целесъобразно решение. Мнозина обвързват предстоящите коледни 20-тина лв. на пенсионер с евроизборите. Не мисля, че ще има кой знае какъв ефект това.

           Нека погледнем от друга гледна точка. Излязоха статистики, според които до няколко години пенсионерите ще са повече от работещите, което означава, че пенсионната система не функционира нормално.

           Не можеш да даваш 60 милиона лева за един PR (с 20 лв. човек може да си купи кило сирене и кило месо) при положение, че безработицата в страната расте (особено младежката). Много по-целесъобразно е да дадеш тия пари за създаване на нови работни места, които да създават, макар и малка, част от БВП. Оттам отиват и пари в пенсионния фонд, които реално са генерирани от икономиката. Именно такъв трябва да е подходът, ако искаме наистина пенсиите реално да се повишат. Щото ти ще му дадеш на един човек 20 лв. надбавка за един месец, той ще се плати малка част от просрочената сметка за вода или парно, които не може да покрива с мизерната си пенсия.

              Трябва да се дава не риба, а въдица. Другото е популизъм. Да се дават и по 500 лв. надбавки- да, но ако реално има работеща икономика и резерви. С тия 20 лв. на калпак не решават нищо- нито подобряват живота на пенсионерите, нито намаляват безработицата, нито пък има някакъв реален икономически или социален ефект.

            Всъщност абсурда е в това, че гордо обещават след 3 години минималните пенсии да станат 300 лв. Браво- да живее "партията-майка".

           Пенсионерите да получават по 300 лв., а едни общински съветници, например в Перник, получават по 1701 лева заплата на месец. Честно казано, занимавам се с общински проблеми и не мога да разбера както толкова правят тия общински съветници, че да получават такива заплати- два или три пъти в месеца имат заседание на общински съвет за 1 ден, няколко комисии- това е цялата им дейност, да не говорим, че болшинството от тях въобще нямат представа какви са проблемите в техните райони (квартали) и е много по-удачно ако има проблем, да се обърнеш директно към районната община- там нещата се решават буквално за дни, отколкото да дириш общински съветник.

             Другият абсурд са правилата, които приеха за субсидиране на земеделието. Щели да дават по 1250 евро на производител. Ами аз мога да произвеждат годишно 10 кила домати на балконЯ и да взимам 1250 евро за това бе!Констатираха там нещо, че 6% от производителите на зърно взимали, доколкото си спомням, 80% от субсидиите и трябвало да се стилумират дребните производители. Ама какво зърно можеш да произвеждаш на 2-3 декара бе?- Тия 6% от зърнопроизводителите произвеждат сигурно 90% от всичкото зърно, произведено в страната.Не трябва да си кой знае какъв специалист, за да разбереш, че земеделска техника на 2-3 декара не може да се пусне и че земеделие се развива на окрупнени площи, а не на парцАлчета от по няколко декара. Дай да субсидираме малки производители, които реално нищо не произвеждат и да загробим големите производители, които произвеждат "за целия китайски народ", както е израза.
            
               Е, ще вметна само и едно доста странно предложение, което идва след гръмките заглавия отпреди месеци "БСП връща тютюнопушенето"-забранява се пушенето и в зимните градини на кръчмите и заведенията, сигурно и на кафетата. Това предвиждат последните идеи за промени в Закона за здравето, предложени от министър Таня Андреева. Странно- същата партия, която дигаше вой срещу забраната за пушене, иска да наложи още по-големи ограничения на пушенето.

                Всъщност огромната част от обещанията на БСП се оказват пълна демагогия и лъжа. Оправдават се, че, видите ли, не зависело от тях, защото били в коалиция с ДПС. Ами да не си влизал в коалиция бе, тъпунгер! После пък се оправдават, че не могли да изпълнят обещанията си, защото ДПС им пречели и коалицията с ДПС била виновна за слаби изборни резултати и т.н.

                  Излиза, че за БСП по-важно е да е на власт на всяка цена, като лъжат дори собствените си избиратели, отколкото да си изпълняват обещанията.

                      БСП е силна в опозиция и това е факт. Вземат ли властта, нещо става и се издънват. Дали е от ръководство, или от зависимости, май причините са комплексни, трябва да си ги решават вътре в БСП (въпреки че след "самоизключването" на Георги Първанов бяха дадени препоръки към районните организации да се изключват "инакомислещите", т.е. БСП стана първата частна партия на един човек в страната), но това няма да стане. Но...да видим евроизборите.

                    Открай време БСП разчита да има ниска избирателна активност на всякакви избори, защото за нея гласува главно твърд електорат и една висока активност би я запратила не на 2-ро, а на 3-то ии дори 4-то място
.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157747
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595