Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2014 06:37 - Външната ни политика е импотентна
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2535 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 05.03.2014 06:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     image Украйна вече е тема, по която се чуха най-различни мнения, но за жалост пак българската външна политика действа като "слон в стъкларски магазин" и най-вероятно ще се окаже, не в интерес на нашата страна. Много гневни реакции имаше посещението на външния министър Вигенин в Украйна, при което фактически България призна т. нар. преходно правителство там. Факт е, че това правителство не е избирано от народа на Украйна и е много спорно дали може да се счита за легитимно.

Факт е, че Майдана първоначално тръгна с добри намерения, но впоследствие нещата там много се изопачиха- стигна се до това дори на централата на една от опозиционните партии там да бъде сложен голям портрет на Хитлер, свастики по площадите, нацистки поздрави в Радата. Всичко това доста промени цялата картина.

Интересно- в България се дига вой за Луковмарш, на който ходят има-няма 100-тина души, нацизъм, фашизъм и т.н., а за Украйна, където нещата са много, ама много по-сериозни, представител на същата партия- БСП, която доста лицемерно прие декларация против Луковмарш (да не забравяме, че през 2008 г., когато пак БСП управляваше, дори по разпореждане на МО имаше почетен караул на бронетанкова рота на марша- защо тогава БСП допусна това? А тогава на марша имаше около 2 000 души, за разлика от сега.), подкрепя едно правителство, подкрепено от партии, които определено могат да бъдат наречени неонацистки?

Факт е, че правителството на ДПС и БСП вече изтегли 1 милиард заем за "Южен поток". Факт е, че доставчикът на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е Русия. Факт е, че правителството на Борисов подписа договор за действително по-ниски цени на газта. Факт е, че Русия води съдебно дело за корумпирания проект АЕЦ "Белене". Факт е, че непремерената и неподходяща позиция на България относно Украйна няма да остане без негативни последствия. Нашата позиция като държава трябваше да е насочена само и единствено към българите в Украйна и да не се бъркаме там, където нямаме работа- защото в случая, дали България подкрепя преходното правителство или застава против него, щеше да е губеща позиция.

Всъщност именно благодарение на лошата ни дипломация и външна политика в миналото сме губели- печелим войните, нямаме едно пленено от врага наше знаме, но губим на дипломатическия фронт.

Но, нали трябва да сме първи и да си сваляме гащите:

- преди 09.09.1944 г. обявихме излишно война на САЩ и ни бомбандираха

- след 9 септември, първи подкрепихме агресията на СССР в Чехия.

- след 10 ноември даваме мило и драго да изпращаме военни контингенти където сварим без и ние да знаем защо и без да имаме какъвто и да било интерес от това.

- първи признахме Македония, която се гаври с българската история (признахме я от правителствения самолет, като дори държавния печат не е бил на борда)

      Всъщност, външната ни политика отдавна е импотентна. Не че България няма способни дипломати, проблемът е, че все за външните работи пробутват партиини кадри, които хал хабер си нямат от това какви последствия може да има една дума или изречение в дългосрочен план и не знаят, че трябва да си държат езика зад зъбите. Дипломацията не е тукашното политическо лаладжииство- по-добре страната ни въобще да няма позиция (то страните от ЕС още нямат позиция по Украйна), отколкото да допуска грешки, които се поправят трудно и носят негативи на страната.

За Украйна беше достатъчно да се съсредоточим само върху интересите на българите там, като не трябва да забравяме, че има градове там, в които българското население е над 60% и да отворим въпроса за определена автономия на тези области, вместо да си завираме носа там, където не ни е работа и нямаме никакъв интерес да се месим.



Гласувай:
3



1. larryone - Много точен анализ. Този пасаж - ...
05.03.2014 07:11
Много точен анализ. Този пасаж - "Не че България няма способни дипломати, проблемът е, че все за външните работи пробутват партиини кадри" - обяснява нещата. Като знаете кой управлява, да се очаква навлизане на "непартийни" кадри е оптимистично, но нереално. Поздрави!
цитирай
2. balar - грубо казано
05.03.2014 08:42
управляващите България пет пари не са давали и не дават за нищо освен за собственото си добруване. Не че немогат да мислят и действат в полза на държавата и гражданите й. Не искат защото не е в техен интерес. ще им се разсърдят и няма да им плащат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1161915
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595