Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2014 11:47 - Главоблъсканицата около изборните правила
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2072 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2014 12:00


  От почти месец ни заливат с коментари и разсъждения около изборния процес, изборния кодекс, въобще с тази тематика и манипулациите, които могат да стават по време на избори.
Много се говори за т. нар. електронно гласуване. Действително, такова гласуване би улеснило изборите, но е много рисково. Не говорим толкова за "тайната на вота", винаги може да се разбере от едно IP, каквато и връзка да се използва, как е гласувано. Проблемът е в това, че е много лесно манипулириемо не толкова при подаване на гласа, колкото при обработката му в системата или софтуера, който, естествено, при добро желание или може да бъде настроен, или хакнат. Интересно как теоретично ще действа такава система- дали с въвеждане на ЕГН, номер на лична карта или паспорт или по някакъв друг начин, някои заговориха за електронен подпис, което въобще не може да функционира, други- за лимит до 5-6 гласувания от IP, но проблема не е в начина на гласуване и изисквани данни, а именно в обработката. Дебатът за електронно гласуване безспорно трябва да се проведе, тъй като предизвиква интересни дискусии и въобще интерес и заинтересованост сред хората.
Относно задължителното гласуване също се изказаха доста мнения, повечето с аргумента, че щяло да се узакони купуването на гласове. Това според мен няма как да стане, тъй като традиционно партиите разчитат (няма защо да крием, че почти всички партии купуват гласове) на определен брой купени гласове. Няма партия, която да може да си позволи чисто организационно и финансово да купи 2-3 милиона бюлетини. Според мен именно със задължително гласуване се елиминира ролята на купеният вот. Ти може да купиш 30-50 000 гласа, които са решаващи при гласували 2-2,5 милиона души, но ако гласуват 4-5 милиона, тези твои 30-50 000 гласа няма да имат такова влияние на вота, каквото имат при ниска избирателна активност, особено на местни избори, където дори 2-3 гласа са решаващи за избор на кмет и общински съветници.
Задължителното гласуване, естествено, няма да срещне подкрепата на партии на статуквото като БСП и ДПС, които разчитат единствено на твърдия си електорат, тъй като ще им наруши всички сметки и изборни резултати.
Относно мажоритарния принцип, мисля, че огромна част от хората подкрепят това да гласуват за личности и хора, които те харесват и познават или лично, или по това, което правят, отколкото за лица, които за първи път чуват и които са набутани в листите от партиите не по заслуги или по популярност сред хората, а по заслуги вътре в самите партии. Крайно време е да гласуваме за личности, не са партиини листи.
Много се говори и за някакви манипулации на вота вътре в секционните избирателни комисии. На практика много трудно могат да станат такива манипулации, още повече- да бъдат внесени бюлетини отвън. За да се подмени вотът в цяла секционна комисия, това означава да се купят всички членове на СИК-а плюс застъпниците и наблюдателите, а във всяка СИК мнозинство има "опозицията" по правило, т.е., ако има купени секции, в които е подменен протокола и бюлетините (което също трудно може да стане, щото трябва да се внесат бюлетини в секцията и да се изнесат други незабелязано), то тогава всички членове на тази секция са били купени, което трудно може да стане- това означава, че опозицията в секцията не си защитава интересите на партиите, от които са изпратени на избори.
Според мен се мълчи около един много важен въпрос, а именно- отчитането на гласовете от чужбина. И до сега не се знае точно как те се разпределят, на какъв принцип и по какви правила. Именно тези гласове от чужбина изменят вота по населени места на парламентарни избори, ДПС имат депутат от София в момента, а в София нямат въобще достатъчно гласове, за да вкарат депутат от този град. Самите БСП са били ощетени на последните парламентарни избори именно заради това преливане и несправедливо разпределяне на гласове от чужбина, тъй като има населени места, в които хората са гласували така, че БСП примерно да имат 3 депутата, но поради прехвърлянето на гласове остават с 2, а ДПС вкарва 1 без да има достатъчно гласове, т.е., изменят вота в съответното населено място. Гласовете от чужбина трябва да се разпредят еднакво във всичките 31 многогандатни избирателни района в страната, а не автоматично да се прехвърлят, да изменят вота и фактически да ощетяват хората, гласували в съответния град в България.
Няма какво толкова да се пипа в избирателния кодекс- изборите се провеждат по един и същ начин, няма друг начин да се измисли за гласуване, броене и отчитане на изборните резултати. Въпросът са детайлите, не преоткриването на топлата вода и PR колко се били преработили и колко важно било да се напише и приеме нов изборен кодекс. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157830
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595