Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2014 17:57 - Да започнем от българщината
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2164 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.01.2014 18:09


 
imageМного се говори за т.нар. "морал в политиката". Морал в политиката, такава, каквато е сега, не може да има. И това се дължи на факта, че в България традиционно управляват няколко партии на статуквото, които въобще, ама въобще няма да отпуснат юздите. Не говорим само за ръководства, но и за редови членове, особено за БСП, мнозинството от които са готови на всичко и на подкрепа за всякакви решения, които им се спускат от "елита" на тази партия. Както се казва, "партийна дисциплина". За жалост и най-безулните номинации на кадри, които ръководството на БСП да предложи, ще се приемат, защото все още "партията е права, дори когато греши". Ако изкажеш някакво различно мнение, ти си "враг с партиен билет" и дори да изкажеш- какво от това?- Мнозинството гласува като стадо вце.
ГЕРБ не мога да коментирам, тъй като не знам нищо за техните структури и организация и по никакъв начин не съм пристрастен към една или друга партия.
Много се говори и за смяна на политическата система. Това няма как да стане, поне в близките години. За да искаш смяна на политическата система, ти трябва да имаш организация или партия, която да може да се съревновава с мастодонти като БСП и ДПС, а такова животно няма как да се появи. Смяна на политическата система под натиска на улицата няма как да стане. Първо- защото няма достатъчно протестъри, второ- защото с идеализъм нещо не се постига, трето- протестите в България са обезглавени. За последната по-малко от една година олигархията направи всичко възможно да обезглави тази гражданската енергия и протести. Давам пример с февруарските протести срещу високите цени на електроенергията и ЕРП-тата. Те канализираха гражданската енергия с точни и ясни искания- национализация на ЕРП-тата и т.н. Впоследствие водачите на тези протести изтърваха и обезглавиха протестите. От социален протестът се подмени с искане за оставка на правителството "Борисов". Преди това обаче протестът се разцепи на групи и групички. Няма как да се разбие политическия модел с улични упражнения.
За какво ли не се правиха протести- за ЕРП-тата, срещу Пеевски (макар че той е само върхът на айсберга), срещу продажбата на земя на чужденци (въпреки че самите организатори не уточниха, че става въпрос за земеделска земя), срещу не знам какво си. И? Резултат?- Кръгла НУЛА и загуба на време. Няма нищо лошо да се изразява позиция- дори напротив, но лошото е, че с ред обречени протести и протестчета се изхабява цялата гражданска енергия и обезсмисля всякакъв протест, дори и той да има изгледи да успее по някакъв начин и да има поддръжка. Голям праз като излязат 15-20 души да викат против продажбата на земя. Направо страховит протест. Иначе за продажбата на земята не виждам нищо лошо в това да се продава, НО при определени условия- купувачът да е задължен да развива земеделска дейност и да назначава определен брой българи работници на единица площ. Щото сега държавата е оставила на произвола на съдбата огромни площи земеделска земя, които пустеят. Какво лошо има в това някой чужденец ако иска да развива земеделска дейност да купи земя, но при условие, че я използва за земеделие и създава работни места?-Ако не изпълнява това, договорът за продажба се анулира. Да не говорим, че няма удължаване на мораториума върху земята, тъй като в решението на парламента пише, че парламента възлага на Министерски съвет да изработи мораториум, т.е., не е удължен мораториума.
С чист ентусиазъм и идеализъм не се получава нищо. Иначе действително става като лъв в клетка- ръмжи там, зъби се, ама е в клетка и само си представя как ще хапне хомо сапиенса, който се разхожда около клетката и си пафка цигарката.
На първо време трябва да се обърнем към истинския патриотизъм. Достатъчно вече сме разни франкофони, русофили, американофили, сърбомани и прочие. Ако ли искаме нещо да се промени, това няма как да стане с магическа пръчка  и с улични упражнения по протестърство. Преди всичко трябва да сме българофили и да съхраняваме културно-историческото наследство, да съхраняваме традициите и паметниците, както и да изграждаме нови паметни знаци; да забелязваме дребните общински проблеми там, където живеем и да търсим тяхното решение. Това е начинът. Затова е много дразнещо и смешно хора, които абсолютно нищо не са направили за съхраняването на културно-историческото наследство и на българщината да дават акъл. Нещата тръгват от най-ниско ниво- от липсващия капак на шахта пред входа на блока или къщата, от издраскания паметник в квартала или в града, от рушащата се стара сграда паметник на културата или архитектурата, която трябва да бъде съхранена. За тези неща малко се говори и въобще за съхраняването и развиването на културно-историческото наследство, какви ли не глупости се дърдорят от индивиди, които изведнъж се хвърлят да решават държавните политически и световни проблеми, а не могат да напишат два реда до общината, в която живеят, че липсва капака на шахтата до тротоара пред входа на блока, в който живеят или че се руши паметник на културата на две пресечки от тяхното обиталище.
Много индивиди дават акъл, но едно 99% от тях не са направили нищо, за да имат въобще правото да дават акъл.






Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157700
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595