Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2013 09:39 - Ядрените експерименти на БСП
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1902 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2013 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      От началото на годината само се говори за АЕЦ "Белене", за VІІ-ми реактор за АЕЦ "Козлодуй", за реактори, за някакви милиарди, които България е платила и т.н.

    С АЕЦ "Белене" положението вече е ясно- централа няма, строителните кранове и съоръжения ръждясват на строителната площадка, единствената "придобивка" е един рибарник- всичко, което е попостроено на площадката струва 40 милиона лева.

    Оказа се, че няма подписан цялостен договор за строителството на АЕЦ "Белене". Резултатът от този ядрен експеримент на БСП е фактическият фалит на НЕК, който има 2 милиарда лева дългове за "Белене".

    Дори и референдум направиха за "Белене", който също струваше едни милиони. Убеждаваха ни колко необходима е тази централа, колко модерен и надежден е съветският реактор ВВЕР 1000/446 за централата. А самият реактор е приет за годен с няколкостотин забележки над допустимото, единственият работещ такъв реактор е в Иран- АЕЦ "Бушер".

    Днес пак се заговори за ядрена енергетика. Съгласен съм, че американския реактор АР 1000 е най-модерния "ядрен самовар", който съществува- разработка 2011 година и е единственият в света поколение 3+. Странно, как сега избраха нещо наистина модерно, а преди 7-8 месеца твърдяха, че ВВЕР 1000/446 е най- модерният реактор.

    За реактора спор няма, че е избрано възможно най-доброто и модерно. В други статии преди време писах, че "беленския" ВВЕР 1000/446 е грешен избор, тъй като реактора е морално остарял и след 20-25 години е възможно да не отговаря на изискванията за експлоатация и че ако България има нужда от нови реактори или реактор, трябва да избере най-новото и модерно. Имах предвид ториевите реактори, при които не се използва ядрено гориво, но и АР 1000 е прекрасен избор.

    Въпреки това е много спорен и неприемлив проекта за VІІ-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Говори се, че цялото това чудо ще струва около 4 милиарда лева, и най-вероятно ще вземем заем.

    Не ви ли стигнаха вече експериментите?

    2 милиарда за АЕЦ "Белене", фактически фалит на НЕК, 1,25 милиарда за "Южен поток" и заробване на БЕХ, а сега и още 4 за този реактор?- Общо 7,25 милиарда лева заеми, натрупани за отрицателно време. Имам усещането, че тези хора наистина смятат милиардите и милионите като килограми картофи.

    Притеснителното  е това, че няма да има конкурси за този VІІ-ми реактор. Не става въпрос за модела реактор. Това са изпълнители, строителни фирми, проучвания, изграждане на инфраструктура и т.н., където отиват милиарди. Има нещо мътно. Въобще около тоя VІІ-ми реактор е една пълна неяснота. Направиха някакво уж обществено обсъждане в Козлодуй, на което са отишли шепа хора и нещата се претупаха. За мен това е взимане на решения без публичност и яснота.

    И никой не се ангажира да каже точно и ясно след 2020-та година дали въобще страната ни ще има нужда от нова ядрена мощност (реактор). Дали въобще такава мощност ще е необходима на енергийната ни система или ще е излишна за покриването на ел. потреблението в страната.

    Разумния вариант беше не отново да заробват страната и да дофалират цялата енергийна система, да се направи анализ дали ще ни трябват нови крупни мощности след 2020-та година. Разумния вариант беше да се изради на площадка "Белене" ТЕЦ на газ с по-голяма мощност. Правим "Южен поток". Ето ни газта. Цената на тока от ТЕЦ на газ и от АЕЦ вече са конкурентноспособни. Дори в Русия имаше случай, при който след закриване на два реактора поради изтекъл експлоатационен срок руснаците строят ТЕЦ на газ с поръчка към американска фирма, защото излиза по-евтино и цената на тока е конкурентноспособна.

    Смятат ги тия милиарди, гледат интереса на определени фирми-изпълнителки и енергийната мафия, а българите продължават все по-зле и все по-зле да живеят. То страната няма пари за нормално здравеопазване- пак орязват болничните места,а за това са необходи малко милиони лева, за да се спаси здравната система, те дават милиарди за ядрен самовар. Хората да мрем, докато БСП обслужва нечии корпоративни интереси.

    Стига вече ядрени експерименти от страна на БСП.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157684
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595