Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2013 09:31 - Как се разпилява гражданската енергия?
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1708 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.11.2013 10:41


              За последните 6-7 месеца огромна част от гражданската енергия, на гражданското общество, се разпиля. Разпиля се в следствие на всекидневните протести. Те имаха огромен заряд непосредствено след избирането на Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава по улиците на София излязохме десетки хиляди хора с най-различни политически убеждения. Първите протести срещу кабинета "Орешарски" бяха много по-смислени, обединяващи и те бяха един своеобразен лакмус за настроенията и идеите сред активната част от гражданите.

             Впоследствие започнаха "песни и танци на народите" с разходките из София. Именно тогава започна да се обезсмисля целия протест и справедливото недоволство на хората.

             Днес, пет месеца след първия "взрив" на гражданско недоволство, протестите пак продължават. Аз вече трудно бих ги нарекъл протести в истинския смисъл на тази дума. Огромната част от хората, които първи излязоха по улиците след назвачаването на Пеевски, се разочароваха от протестите. Редно е "Ранобудните студенти" да си зададат въпроса защо това е така и защо са останали 100-200 протестиращи.

           Акциите на "Ранобудните студенти" не представляват абсолютно никаква заплаха за некадърното правителство. Те се превърнаха в едно лутане из улиците на София, от едното кръстовище до другото, безцелни блокади от по 15-20 души на кръстовища и театрални сценки пред Народното събрание, повтаряне до припадък на "Оставка" и нищо друго. Така правителство не се сваля и до голяма степен такива прояви работят в полза на това кабинета "Орешарски" да продължава да управлява. Сега се прави протест заради самия протест. Разбирам, че сигурно много от "Ранобудните студенти" досега не са участвали в много протести, но правят груби грешки, като ефекта от това е точно обратния на тази, който искат да постигнат.

          Лошото е, че заради техните протести се тушират всички други протести. Грозна беше сцената, която се разигра на синдикалния протест със социални искания на КНСБ. Студентите така и не разбраха, че фактически това е протест с искания към правителството и срещу правителството. Имам усещането, че "Ранобудните студенти" мислят, че площата пред Народното събрание е тяхна лична собственост и само те могат да правят там някакви прояви.

          Може би заради "Ранобудните студенти" до голяма степен се провали и справедливия протест на таксиметровите шофьори. Около храм-паметник "Св. Александър Невски" бяха успяли да паркират 20-тина таксиметрови автомобила, а в същото време около "Орлов мост" са обикаляли над 500 таксита, които подкрепят своите колеги на жълтите павета. Заради лутането като "мухи без глави" от страна на струдентите по софийските улици целият център на София беше опасан с кордони в огромен периметър и таксиметровите автомобили не бяха допуснати до жълтите павета. Ако не бяха "Ранобудните студенти", таксиметровите автомобили щяха да бъдат допуснати на жълтите павета и най-вероятно нямаше да се изтеглят докато исканията им не бъдат изпълнени. Това щеше да "изправи на нокти" кабинета и имаше вероятност да "изгърми" един министър.

           Именно заради "Ранобудните студенти" се обезсмислят всички протести, които директно или индиректно са срещу правителството. Докато протестите продължават по същия начин, всякакви други протести в София са обречени. А има за какво да се протестира и темите са много. Предполагам, че сега организациите и инициативните комитети само внасят декларации с искания в Министерски съвет и Народното събрание, но се отказват от организиране на протести именно заради "Ранобудните студенти".

           За жалост разходките из София, безцелното блокиране на кръстовища, хартиените танкове и циркове индиректно обслужват оставането на правителството на Пламен Орешарски и окопаването му във властта. Резултатът от това е разпиляване на гражданската енергия, на обезсмислянето на гражданското общество и невъзможност за поставяне на искания и условия към правителството. Един протест като този на "Ранобудните студенти" е удобен за всяка власт. Няма политик, който да си хвърли оставката заради това, че всеки ден 15-20 души блокират едно кръстовище и крещят "Оставка", на съседното кръстовище ситуацията е същата, а пред Народното събрание група студенти изиграват театрална сценка.

          За пореден път гражданската енергия беше туширана.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162230
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595