Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2013 20:44 - Протестите и Галилей
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3237 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2013 21:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Протестите срещу кабинета "Орешарски" продължават вече над 20 дена. Десетки хиляди български граждани излизат на протест от началото на тези протести. Въпреки това сегашните управляващи не искат да чуят гласа на протестиращите. Говори се, че не са ясни исканията на този протест и няма негови говорители. Но тези, които твърдят тези неща, са в много дълбоко заблуждение.
     Идеите на тези протести са много. Няма протести, доколкото си спомням, в България, които да са подобни на сегашните. Въпросът е, че дебелокожите политици, които мислят в някакви тесни рамки и ограничения, не могат да осмислят посланията на участниците в протестите. Защото при последните протести не трябва да се търси едно, две, три...пет искания или предложения. Вслушайте се в интервютата с протестиращите хора. Именно те са представителна извадка от настроенията на българите и исканията.
    Има призиви за свикване на Велико народно събрание. Лично аз не подкрепям това искане, тъй като не виждам какво е толкова наложително да се променя в текстовете на сега действащата Конституция.
    Някои от тях искат оставка на кабинета "Орешарски" със съответните мотиви. Други- промяна на изборния кодекс, намаляване на бариерата за влизане на политически партии в следващото народно събрание, други исказват негодувание срещу определени безпринципни назначения, трети протестират срещу системата на статуквото и нейното възпроизводство в България. Много, дори бих казал, десетки са посланията на тези протести и не могат да бъдат анализирани в една статия и на едно място, тъй като те обхващат много широк спектър и тематика.          Единственото, което буди безпокойство, е съмнението, че протестиращите могат да бъдат използвани от задкулисни играчи за техните цели. За момента няма такива признаци, но трябва да сме много внимателни. image
    Въпреки разнородните искания и предложения на протестиращите, властта вече почти един месец се прави на глуха. Може би защото протестите са и срещу политическото статукво в страната, статукво, което никоя от партиите-мастодонти не би искала да се разбие.
    Интересно е поведението на така наречената "левица" в България. Казвам така наречената, тъй като в нея са едни от най-големите олигарси в България.    
    Къде отидоха тези от така наречената "левица", които искаха да строят АЕЦ "Белене", който очевАдно не е необходим на страната, кои ще носят отговорност за похарчените над 2 милиарда лева за този проект и милионите, дадени за референдума?
    Като цяло може да се обобщи, че протестът е може би връх в проявите на така нареченото "гражданско общество" в страната. Пак казват "така нареченото", тъй като определен брой граждански организации са чисто казионни или с неясно финансиране. Този протест е нетипичен за България. Именно затова трудно може да бъде разбран и възприет от политиците. Протестът е едно начало, предвестил своето време и неразбран. Той се дължи именно на това, че хората явно са дорасли да искат някакъв нов политически модел, но все още нямат детайлна представа какви промени трябва да има в сегашното статукво.          Най-неразбиращите протеста са БСП. Те реагират много остро, говоря не за депутатите, а дори за редови членове на така наречената "социалистическа партия". Те не могат да се ориентират в съвременната реалност. Наистина, има контрапротест- няма лошо, ние сме демократична държава и всеки има право на мнение, но като социалист, макар и не член на БСП, не мога да приема твърдението на участник в контрапротеста, цитирам:"Докато го има Станишев, ще има и БСП". Няма такова нещо, лявото движение в България се гради на ценности и идеи, не на личности и не на култ към личноста. Станишев няма едни спечелени избори, но въпреки това явно се изгражда култ към него от страна на ръководството на партията. Това показва, че тази партия, която от години изопачава лявото политическо пространство в България и настройва хората срещу него, не е мръднала в развитието си от 60-те години на 20-ти век.          Като заключение искам да спомена Галиео Галилей: "И все пак тя се върти"

снимка и текст: Жеко Димитров



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162447
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595