Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2013 10:53 - До два мандата- залог за разбиването на политическото статукво
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 793 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.07.2013 11:02


image
Много се говори за статуквото в политическата система в България. Дават се всякакви предложения как то можело да бъде разбито, някои стигат до крайности- забрана на определени политически партии. 










Според мен не партиите са носител на статуквото, а самата система. Тя позволява едни и същи лица да са депутати или кметове фактически безброй мандати. Напомням, че в сегашния парламент има депутат, който не е слизал от банката си в пленарна зала още от времето на Великото народно събрание, множество депутати не са били без депутатска карта 10 и повече години. Именно това е циреят, който трябва да бъде изкоренен. Това е и циреят, който пречи на развитието на политиката в България и вкарването на нови лица и идеи в политическия живот. Защото политическите партии, имам предвид мастодонтите от типа на БСП и ДПС- фактически са едни кръгове на определени клики от 20-30 души, които запушват развитието и на политическия живот, и на своите партии и не дават шанс за развитие на млади кадри извън партийния окопал се кръг.
Ако трябва да следваме основния Закон на страната- Конституцията- нека вземем под внимание Чл. 95.(1): "Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.". Казано с прости думи- човек може да е само два мандата държавен глава.
Именно около това трябва да се мисли и тук е разковничето, което може да разбие статуквото и да разкара старите физиономии. 
Говори се за промени в Изборния кодекс, нека се съсредоточим за момент върху това. По презумния и за да бъде в унисон с Конституцията, би трябвало в Изборния кодекс да се заложи народен представител да може да заема същата длъжност само още един мандат. Т.е., да има право само на два мандата да е депутат. Ако това се въведе, моментално разкарваме старите муцуни от парламента, които хората вече не могат да понасят. Чрез една такава поправка се дава и тласък всички парламентарно представени партии да развиват своите млади кадри и да вадят нови лица, съответно и нови идеи.
Представете си ако това правило до два мандата се въведе и за кметове и общински съветници. Пример- кмета на Варна е бил ако не се лъжа, 15 години на поста си. Така ще разбием статуквото и местните феодали, защото окопалите се кметове действително са феодали.
Пак повтарям- не партиите са виновни, а системата. Ако искаме да раздвижим нещата и да вкараме свеж въдух в тази система, трябва да се въведат тези неща, за които писах по-горе, още повече, че сега политиката трябва да бъде много по-динамична и със свежи идеи. В България има криза на политическите идеи и лица.  



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162421
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595