Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2013 00:23 - Промяната в България започва, в БСП-не
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2387 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.06.2013 00:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageЩе се опитам да направя един обзор.

        Бях на повечето от февруарските протести. Тогава беше ясно какво се иска в тяхното начало- те бяха срещу ЕРП-тата.

    Но се изродиха и това стана в дните около оставката на кабинета "Борисов". След това станахме свидетели на платени агитки и прекалено много агресия, негативизъм.

    Протестите от последната седмица са коренно различни.
       При тях има позитивизъм, много повече емоция, няма агресия. Именно такива протести според мен ще поставят една много дълбока промяна, стига политиците да могат да ги осмислят. Като че ли българското общество постепенно израстна за една истинска промяна за една по-нормална политика, без толкова много компромати, скандали, противопоставяне.

    Но лошото е, че в същото време левите политически идеи бяха дискредитирани от страна на ръководството на най-голямата лява партия в страната. Това е удар и върху всички леви партии и въобще върху хората с леви политически възгледи, който не може да бъде простен.

      Правителството все още няма ясна програма, която да разберат хората. Това е особено тревожно, но е естествен резултат от безпринципността на кабинета "Орешарски". Не стана ясно кой дърпа конците и кой ръководи това правителство. Нямаше прозрачност и при издигането на кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател, и за избора на неговия екип от някакви хора, и за избора на заместник-министри, да не говорим за областните управители. 

      Това е резултат от тоталния идеен и кадрови колапс на БСП. Тя не беше готова да управлява и това пролича при избора на министри. Тази партия трябваше да има проекто-кабинет месеци преди изборите, а такъв тя нямаше. 

    Поредният скандал, който разтърси из основи всички партийни структури завърши с апаратни хватки и манипулации, които тушираха всяка промяна в БСП.

     Апаратът победи партията. 

      Защо промяната в БСП е невъзможна за тази момент?

      Доколкото познавам процесите в БСП, съм склонен да кажа, че отговорност за това, че няма промяна в БСП носят редовите членове- същите тези, които сега ги наричат "червени боклуци". Има едно понятие:"партийна дисциплина". Именно то е причината да няма промяна. Немалко членове на БСП са загубили доверие към ръководството, мърморят, изказват негодувание, но когато се стигне до гласуване, се гласува "по правилния начин". Този манталитет и това нещо пречи да се изгради една нормална модерна лява партия в страната. Няма и нормална дясна партия.

     След поредният скандал и дискредитиране на лявото в България трябваше да има сваляне на политическо доверие към ръководството на БСП, не искане на оставка. 

    Другият проблем в БСП е този, че делегатите на конгресите са едни и същи и те  гласуват "по правилния начин". А делегатите ги избират членовете на БСП по основни партийни организации и по райони.

       Такава закостеняла партийна структура и апарат много трудно могат да бъдат разбити, за да има промяна. Шепа хора от кликата около ръководството са се циментирали и продължават да дискредитират всички социалисти в България и да настройват с действията си хората срещу тях. 

         Не е нормално едно правителство да прави гаф след гаф, проба-грешка и всеки път да се извинява. Въобще в Българска станишева партия постоянно някой се извинява. А това не е носене на политическа отговорност.

          Имаше една приказка: Извинявай, че те убих.

      Колкото и да се извиняват,ръководството на БСП убива една партия.

         Поздравления.

        Може би новият химн на Станишевата партия трябва да е на оркестър "Академикус": "Извинявам се"

      За мен като социалист по убеждения е срамно подобни хора да дискредитират левите идеи.

       Протестиращите не са лумпени, а са тези, които поставят началото на една по-нормална политика в България.

        Лумпени от всички профили, съединявайте се!
Жеко Димитров




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1161906
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595