Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 16:35 - Реакторът за АЕЦ "Белене" се нуждае от нови експертизи
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3559 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.01.2013 18:02


imageЕдинствената ядрена централа в Иран- АЕЦ "Бушер", е със същият тип реактор, какъвто е предвиден за българската АЕЦ "Белене"-ВВЕР-1000/ В-466. През февруари 2005 г. в АЕЦ "Бушер" има взрив, който според иранската държавна телевизия е причинен от "от изпусната от ирански самолет цистерна с гориво.",а представители на иранските военни отхвърля като неверна  информацията  за паднала цистерна, но отказват да съобщят подробности.

В началото на декември 2012 г. руското министерство на атомната промишленост съобщава, че в реактора на АЕЦ "Бушер" са открити "чужди елементи в горивните клетки" след зареждането на реактора с гориво."

"Датчики показали, что в корпусе реактора... есть небольшие посторонние предметы", - приводит агентство слова источника.

Источник назвал эти предметы "болтами" и добавил, что они находились "ниже топливных ячеек".



Реакторът за АЕЦ "Белене" е приет с 11 000 забележки при нормално 2 000. Тъй като е същият тип реактор като в АЕЦ "Бушер" и след като са открити нередности след мистериозна експлозия в иранската ядрена централа, за която няма подробности, би следвало да се направи пълна експертиза на този реактор, за да бъдем сигурни, че той е 100% надежден. Аргумент за това е, и фактът  че няколко пъти вече аварира и оборудване в неядрената част на АЕЦ "Козлодуй"  поради некачествени турбогенератори.

Всички знаем рисковете от ядрена авария, затова при изграждането на нови ядрени мощности в България- било АЕЦ "Белене" или 7-ми реактор към АЕЦ "Козлодуй", трябва да сме напълно сигурни за надежността и качеството на цялото оборудване, тъй като една авария би коствала живота на хиляди хора, би увредила цели генерации и би нанесла неправими щети върху огромна площ.

(източници:атоминфо.ру, ВЗГЛЯД, СЕГА, сайтът на АЕЦ "Козлодуй")



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162275
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595