Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2013 11:25 - Защо ще гласувам с "НЕ" на референдума?
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2857 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageПредстои четвъртият в българската история референдум.
За всички е ясно, че референдумът на практика е ЗА или ПРОТИВ строежа на АЕЦ "Белене", въпреки че не е упоменат в окончателният въпрос за референдума.

Тъй като трябва да направим своя информиран вот на референдума, това, което забелязвам, е че няма истински "дебати" по темата "Белене", няма експертни дебати. Всъщност експертността липсваше още от началото на подписката за референдума- в инициативния комитет за референдума няма нито един ядрен специалист, което говори за липса на тежестта на експертното мнение.

Проектът "Белене" има история над 30 години и въпреки това не е реализиран. Показателно е, че той е прекратен още в средата на 80-те години на 20-ти век, а да не забравяме, че тогава България е била много по-силна икономически и е имала много по-големи финансови възможности за реализацията на проекта. Това, че проектът е прекратен още тогава, при работеща индустрия и при поддръжката на икономически гигант като СССР, за мен говори, че още тогава е преценено, че проектът е икономически нерентабилен и това ще проличи в по-долните редове, тъй като важи и за наши дни.

Интересно ми е защо не се показаха инженеро-геоложките проучвания от началото и средата на 80-те години на площадка "Белене". В тях пише доста неща защо, аджаба, там не е най-подходящо да се строи АЕЦ, а тези проучвания са актуални и днес и именно те са една от много причини проектът да бъде прекратен още през 80-те години.

Нека хвърлим поглед върху типа реактор за "Белене"- ВВЕР 1000, с модификация, която не го прави 3-то поколение. Вече има много по-модерни реактори, които Русия строи- ВВЕР 1200. Не виждам как този "беленски" ВВЕР 1000 ще има гаранция, че ще отговаря на изисквания за безопасност след 30-40 години, тъй като вече ще е морално и технологично остарял, а той вече е такъв. Не става въпрос за това, че не е надежден реактора, става въпрос за това, че в един момент може да се окаже, че не отговаря на едни бъдещи изисквания и да бъдем принудени да спрем неговата работа.

Друг е въпросът дали наистина имаме нужда в момента от нови ядрени, конкретно, мощности. В момента работещите 5-ти и 6-ти реактор на "Козлодуй" не работят на пълно натоварване, което говори, че няма недостиг на електроенергия.

Другият акспект, за мен най-важен от всички, е социалният. Не виждам нищо социално в проекта "Белене", след като бедността в България става все по-голяма. Не може един проект, който струва между 14 и 16 милиарда,да е социален. Деца вече ровят по кофите за боклук да извадят нещо да ядат, над половината българи пестят пари от храна. Тези, които са ЗА Белене, трябва да обърнат внимание и на онази жена, която е вървяла пеша при минусови температури, защото е нямала пари за билет за автобус над 9 километра от село Стамболийски до Хасково за пакет храна, а тази жена издържа семейство от шест души с 105 лева. Картините на мизерията в България са много и човек, който мисли социално и е социалист, ги поставя на първо място, не поставя едни ядрени реатори, които ще се изплащат де факто с парите на тези бедни и мизерстващи хора.

Хората не ядат нито асфалт, нито ядрени реактори.

Един друг проблем са ЕРП-тата. Именно те оскъпяват електроенергията. От 100 лв. сметка за ток ЕПР-тата прибират 60 лв, чистият ток струва 40 лв. Строежът на нова АЕЦ няма да намали сметките за ток. Първо той ще се изплаща, а това значи и по-висока цена на тока от него. Сметките за ток ще бъдат намалени само ако бъдат озъптени тези ЕРП-та и или разпространението на ел. енергия да се извършва изключително от държавата без посредници, или държавата да задължи ЕРП-тата да намалят надценката на не повече от 20-25%. Тогава тази сметка за ток 100 лв. няма да е 100, а 60-65 лв. независимо дали токът идва от АЕЦ, ВЕЦ или ТЕЦ.

Другата лъжа, която се тиражира, е че "Белене" щял да излезе с 200 милиарда печалба. Печалбата на АЕЦ "Козлодуй", която сега работи с два реактора с обща мощност 2000 мегавата, толкова, колкото е предвидено и "Белене", за 2012 е 150 милиона лева. АЕЦ "Белене" теоретично ще се експлоатира около 60 години, а това означава печалба около 900 милиона. В никакъв случай "Белене" няма да има 200 МИЛИАРДА печалба- за да я има, тя трябва да работи около 1333 години.

Да не забравяме още нещо, също важно. Вече "Белене" разклати ключовите енергийни компании на България като НЕК и БЕХ. НЕК е на "червено" и не може да обслужи "беленския" заем на Париба от 250 милиона евро, което е под 5% от размера на тоталния кредит по реализацията на проекта "Белене", който отгоре на всичко има вероятен, но несигурен край в далечната 2018 година- т.е., дотогава няма да има никакви приходи. Самият проект "Белене" ще бъде разрушителен за цялата българска икономика.

И последният проблем, заради който ще гласувам с "НЕ" на референдума, е следният:
АЕЦ Белене по проект трябва да отстоява на 3 км. от град Белене. Санитарната зона на атомна централа е минимум  800 м.....стават 2 км. от град Белене. В района около град Белене  има три резервата -Персински блата, Китка, Милка , един  природен парк- Персина и три защитени местности -Персин-Изток, Кайкуша, Киселец.

Преди всичко ще гласувам с "НЕ", тъй като за мен най-голямото богатство на един народ са хората. Реализацията на проекта ще зароби младите да изплащаме един нерентабилен проект, а в същото време няма да се намали цената на тока чрез строителството на тези мощности. Безумие е в период на криза, на бедност, да се дават 16 милиарда за ядрени реактори, от които народът няма икономическа полза, а енергийната мафия в България. Безумие е да се дават 16 милиарда, когато България ще се стопи до 4,5 милиона души, вместо да се дадат за насърчаване на раждаемостта и доходи, които да задържат младите в страната. Ако трябва да избирам между ядрени реактори и социалното, избирам социалното.

ХОРАТА НЕ ЯДАТ НИТО АСФАЛТ, НИТО ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ.

НЕ НА БЕЛЕНЕ- ДА НА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА.




Гласувай:
4



1. mt46 - Поздрав!
04.01.2013 12:18
А аз ще гласувам със среден пръст срещу енергийните мафиоти...
цитирай
2. afrodita1 - Съгласна съм
04.01.2013 20:39
mt46 написа:
А аз ще гласувам със среден пръст срещу енергийните мафиоти...

този начин на гласуване ми допада. Да не е без хич))
цитирай
3. zaw12929 - А аз ще гласувам със среден пръст ...
07.01.2013 10:21
mt46 написа:
А аз ще гласувам със среден пръст срещу енергийните мафиоти...


Много добре!!! Но няма да ви поканят в Белия дом.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162327
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595