Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 22:36 - За АЕЦ "Белене", бедността в България и БДЖ
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2349 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 20.10.2012 00:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
автор: Жеко Димитров

      Напоследък по всички медии се говори за референдума за АЕЦ "Белене".Моето мнение за референдума съм го написал и може да бъде прочетено в блога ми:
gsgbg.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/10/07/zashto-niama-da-podkrepia-stroeja-na-aec-quot-belene-quot.1007115

      В последно време иначе добрата идея за референдум, която подкрепям по принцип, се опорочи. От левицата се чуха гласове, че това щял да бъде "първия национален референдум", което, като запознат с историята на България, казвам, че не е вярно. Първият референдум в България е през 1922, вторият- през 1946, третият- през 1971. Но нищо, свикнали сме на забравата на историята, но не всички помнят година-две назад.

       Референдумът за Белене ще бъде четвъртият, независимо как е формулиран въпроса. Аз не мога да си обясня защо левицата е напуснала съвещанието на Комисията за формулировката на въпроса. След като над 700 000 български граждани са се подписали (действителни подписи има над 500 000), това те задължава със зъби и нокти да отстояваш текста, под който са се подписали, а не да напускаш заседания и да ходиш да пиеш кафе.


       Както и да е, ясно е, че референдума се отнася за Белене, както и да е формулиран въпроса.

     Но нека се замислим.

     Нека мислим по-различно и по-широко.

     Нека хвърлим поглед върху цяла България, не само върху проекта АЕЦ "Белене".

     Излезе една статистика за бедността в България. Според нея половината българи не се топлят през зимата, защото нямат пари.40% от българите не могат да си платят необходимите лекарства.

     За 60% от българите представлява проблем плащането на битовите сметки, а 20% трудно изплащат кредитите си. Предлагам на вашето внимание този репортаж.
bnt.bg/bg/news/view/86499/bylgarinyt_se_lishava_ot_vse_poveche_neshta


image      БДЖ също е фактор и може да се приеме, че железниците са много важен елемент от икономиката. Вижте тяхното състояние. БДЖ постоянно е пред фалит, дори сега има идея да се приватизират "Товарни превози". Тъй като съм завършил ж.п. техникум, една железница печели само от товарни превози, при пътническите баланса е или нула, или отрицателен дори.

      Също вярно е, че БДЖ нямат поръчки за товарни превози. "Кремиковци" години наред не изплащаше на БДЖ товарните си превози, и комбината беше най-големият товародател на БДЖ. БДЖ трябваше да се преструктурира още преди години според мен 60% от капиталите на дружеството да се бяха пренасочили към дъщерна компания БДЖ- Автомобилен транспорт, да се превозват пътници и товари с такъв транспорт и щеше да оцелее железницата.

      БДЖ е яма, в която се наливат от години държавни пари безвъзвратно. Няма вагони в изправност, компанията е за мен просто обречена, ако не се пренасочи спешно капитал към автомобилен транспорт.

      Аз смятам, че е безумие да се мисли за строежа на цяла нова атомна централа с оглед социалното  и икономическото положение в България. АЕЦ означава наливане на огромно количество средства или капитали. Ще строим АЕЦ, а българите буквално ще гладуват- 50% от българите сега пестят пари от храна, а представяте ли си, ако се наливат средства и се взима буквално от залъка на тези хора какво ще е положението?


image     След като България няма ресурс (а има откъде да намери- да прекратят срамните концесии за добив на българско злато- ние взимаме точно 2% от стойността на това, което канадците изнасят), договорите с ЕРП-тата и куп други неизгодни и престъпни към българските граждани договори- еми ето ги парите и за доходи, и за БДЖ, и за строеж на 7-ми блок към Козлодуй или АЕЦ "Белене". Частен АЕЦ "Белене" е пълно безумие. Само 100% държавна собственост за такъв обект лично аз приемам. Представяте ли си какво ще стане, ако направим частен АЕЦ или АЕЦ с 49% чужда собственост?

     Стига чужди фирми и компании са си разигравали коня в България и стига сме им робували.

     Имаш излишни пари- строиш АЕЦ или ядрен реактор, нямаш- не строиш. Всичко е свързано с икономиката, но да се взимат пари от залъка на хората и да се обричат тези хора, и ние, младото поколение, да изплащаме насила и от собствения си залък АЕЦ аз не приемам и няма да подкрепя.

image








Гласувай:
2



1. анонимен - Валентин Иванов
19.10.2012 22:49
Много добра статия напълно подкрепям казаното в нея Много точен изказ Вие имате обзор на цялата ситуация в бедната наша Родина и Ви прави чест.
Поздрави.
цитирай
2. анонимен - добра позиция. Бях решил да подк...
20.10.2012 01:56
добра позиция. Бях решил да подкрепя белене но след като прочетох мнението ви промених решението. Прав сте- българите се лишаваме от все повече и повете елементарни неща и се чудим как да платим битовите си сметки.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162349
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595