Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2011 13:58 - ГЕРБ-гастроезофагеална рефлуксна болест
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3101 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 09.09.2011 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се характеризира с появата на симптоми (виж по-долу) или увредa на лигавицата на хранопровода, причинени от противоестествено връщане (рефлукс) на стомашно съдържимо в хранопровода. ГЕРБ е заболяване, което може значително да влоши качеството на живот на човек.
Заболяването се предизвиква най-често от временни или постоянни промени в долния езофагеален сфинктер, чиято функция е да пропуска храната еднопосочно – от хранопровода към стомаха. В резултат на рефлукс, произведената в стомаха солна киселина попада в хранопровода и причинява възпаление, ерозии и дори язви.
1 - хранопровод; 2 - долен езофагеален сфинктер; 3 - Рефлукс на стомашно съдържимо; 4 - стомах Симптоми на ГЕРБ Съществуват два вида симптоми – типични, които са по-често срещани, и нетипични. Типичните симптоми включват:
Чувство за киселини, парене и болка зад гръдната кост, зависеща от приема на храна Оригвания и усещане за връщане на храна в хранопровода, гърлото и устната кухина Проблеми с преглъщането (дисфагия) Болка при преглъщане (одинофагия) Обилно слюноотделяне – компенсаторна реакция на организма с цел намаляване на киселинността в хранопровода, тъй като слюнката има основно pH. Гадене, по-рядко повръщане



Гласувай:
4



1. анонимен - баси тъпотията
09.09.2011 14:49
от"остроумието" ти получих позиви за повръщане
тез симптоми отговарят точно на ника ти)))
цитирай
2. gsgbg - ми така се казва болестта, не съм го ...
09.09.2011 16:22
ми така се казва болестта, не съм го измислил аз.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157841
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595