Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2011 19:13 - ИНИЦИАТИВА ЗА ПОДКРЕПА НА ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД- БЪЛГАРИЯ
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1838 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 26.05.2011 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


15 май- Международна инициатива в подкрепа на палестинския народ бе отбелязана и в България. Събитията за отбелязването на Инициативата бяха следните:
14 май- в Дом на културата "Средец" в София се изнесоха лекции, свързани с Палестина, Близкия изток и арабските революции. Сред лекторите беше Дорейд Ал Хафид от Асоциация на европейските журналисти.
На 15 май се проведе протест в подкрепа на международната инициатива за правота на завръщане на палестинските бежанци в Палестина. Шествието започна в 16 часа от метростанция "Сердика" в София. Присъстваха палестинци, живеещи в България ,както и българи, които подкрепят палестинската кауза. Шествието не се отличаваше с многобройност, но показа, че в България каузата на палестинският народ се подкрепя. Сред лозунгите на протеста се открояваха следните: "Свобода за Палестина!, Палестинците имат права в Палестина, Време е за връщане и др. Протестът беше насочен срещу политиката на държавата Израел спрямо палестинският народ.
Протестът тръгна по бул. "Витоша" и приключи в парка на НДК. Самият протест беше част от международната инициатива за солидарност с борбата за независима палестинска държава, като подобни протести са проведени в цял свят. В Израел протестите са отбелязани с агресия от страна на израелските власти- "Шест души са били убити, а 71 са ранени днес при стрелба на израелската армия по границата на Израел и Ливан, предаде АФП.
Инцидентът е станал докато палестински бежанци в Ливан са шествали в рамките на отбелязвания от палестинците ден Накба.
В същото време се съобщава, че отново при демонстрации, свързани с отбелязването на този ден, двама души са убити, а четирима са тежко ранени от израелската армия след влизането на демонстранти от Сирия на израелска територия."
- цитат из медиите.


НЯКОЛКО СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ: 
ruslantrad.com/
image



Гласувай:
2



1. gsgbg - ...
18.05.2011 10:41
Още от края на 30-те години групи от еврейски екстремисти, основните от които са „Иргун” и „Лехи” (известна също като „Щерн”), предприемат серия от насилствени актове срещу британското присъствие и арабското население в Палестина и стават особено активни през 40-те години на ХХ в.
През 1948 г. са обезлюдени над 500 палестински градове и села, като някои от регионите остават изцяло разрушени, а в други се настаняват еврейски имигранти и променят имената на унищожените арабски селища. Повече от 800 000 палестинци са принудени да напуснат своите домове и земи. Процесът на етническо прочистване има за цел да принуди максимален брой палестинци да се изселят от земите си, за да стане възможно създаването на еврейската държава в Палестина и палестинците да се окажат малцинство в собственото си отечество. В границите на палестинските територии, на които се създава Израел, остават около 150 000 палестинци, около една пета от които са изселници, но и до момента не им се позволява да се завърнат в домовете си, както не се позволява и на останалите палестински бежанци.
Етническото прочистване през 1948 г., кланетата, принудителното изселване на палестинския народ и лишаването му от собственост се обозначават с термина „Ан-Накба”, който означава „катастрофа”, „бедствие”. Денят 15-ти май е определен за ден в памет на тази национална катастрофа – една тъжна годишнина, която палестинците отбелязват и до днес
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1157751
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595